Unikatni Rolex model od 40.000 dolara

Kolekcionari vintage satova nekada su izbjegavali tačkastu patinu na brojčanicima. Preferenca za jednako distribuiranom patinom obično je bila bazirana na neistinitom vjerovanju da oblici koji nisu simetrični ometaju originalni dizajn. Pored toga, da kažemo sve jasno onako kako i jeste, tačke po brojčaniku ponekad mogu izgledati kao da sa njim nije sve u redu, te rijetko kada izgledaju lijepo poput jednake patine.

Ipak, sve to se mijenja sa kolekcionarima današnjice, koji traže tragove starenja. S vremena na vrijeme, patina se razvije u horološkoj poeziji koja je sve, sem ravnomjerna. To je posebno tačno kada patina uspije da, sasvim slučajno, dodatno akcentuje estetiku originalnog časovnika. Dileri vintage satova, Craft & Tailored sada nude jedan od tih modela – 1981 Rolex GMT Master, sa detaljima od žutog zlata i bazom braon boje. Model je dobio nadimak Hot Lava, što je još predmet diskusije.

Topli tonovi originalnog modela i njegova narukvica obezbijedili su savršeni kontekst ovom jedinstvenom brojčaniku. Jednostavno možemo zamisliti da isti brojčanik sa čeličnim GMT Master modelom ne bi bio ovako privlačan. Rolex žuto zlato iz ove ere je topijih tonova, dok je pomalo izblijedela braon baza od aluminijuma savršeni ram za ovaj brojčanik, za čije se stvaranje može “optužiti samo majka Priroda”.

Rolex GMT je lansiran 1954.godine, za novu klasu Pan Am interkontinentalnih pilona. GMT komplikacija dozvoljavala im je da sa lakoćom prate vrijeme u dvije vremenske zone, što je za njih svakako od krucijalnog značaja. Četvrta GMT kazaljka prati isto vrijeme kao i glavna, ali pravi jednu rotaciju tokom 24h.

Hot Lava model je primjer Rolex modela koji je debitovao 1980.godine, a u prometu je bio sve do 1988. Kao takav, on u sebi sadrži Caliber 3075, koji uključuje brzo podešavanje datuma i što je važnije, daleko se lakše servisira od svojih prethodnika. Model o kom govorimo ima i safirni kristal, kao i specijalni mehanizam na bazi.

Njegova narukvica je prema tvrdnjama Craft & Tailored i dalje u dobrom stanju, a fotografije iz blizine nam otkrivaju da on ranije nije bilo poliran ili restauriran od strane stručnjaka. Bilo kako bilo, izgled ovog modela već sada budi veliku količinu pažnje u kolekcionarima. Njegova cijena je 40.000 dolara, a uključuje i garanciju od godinu dana.