Evropska unija sve bliže izdavanju vlastite digitalne valute

Evropska centralna banka trebala bi razmotriti izdavanje javne digitalne valute, navodi se u nacrtu dokumenta EU-a, a što slijedi planove Facebooka da uvede privatnu valutu.

Facebook je saopštio u junu da planira lansirati digitalnu valutu “Libra” sljedeće godine. Međutim, Francuska i Njemačka su u septembru saopštile da ona predstavlja rizik za finansijski sektor te podržavaju razvoj javne alternative.

Nacrt teksta Evropske unije, u koji je Reuters imao uvid u, takođe poziva blok da razvije zajednički pristup kriptovalutama, uključujući eventualno zabranu projekata sa previsokim rizikom.

U svom trenutnom obliku, dokument – koji bi ministri finansija EU-a mogli usvojiti sljedećeg mjeseca – zaoštrio bi regulatornu kampanju EU-a protiv kriptovaluta, koje su u nekim državama EU-a do sada samo djelimično regulisane.

“ECB i druge centralne banke EU-a mogle bi korisno istražiti mogućnosti i izazove izdavanja digitalnih valuta centralne banke, uključujući razmatranje konkretnih koraka u tom smislu”, navodi se u nacrtu, koji je pripremilo finsko predsjedništvo EU, a podložan je mogućim izmjenama.

Digitalne valute poput Libre – poznate i kao stabilcoini – obično su podržane tradicionalnim novcem i drugim vrijednosnim papirima, dok kripto kovanice poput bitcoina nisu.

O nacrtu teksta ministri finansija EU-a mogli bi raspravljati u petak, prema dnevnom redu tog sastanka, s ciljem usvajanja na sljedećem okupljanju u decembru.

Član odbora ECB Benoit Coeure rekao je u septembru da bi banka trebala “pojačati” svoje mišljenje o javnoj digitalnoj valuti.

Činovnik ECB-a rekao je da bi u svojoj najambicioznijoj verziji projekt mogao omogućiti potrošačima korišćenje elektronske gotovine koja bi se direktno deponovala u ECB, bez potrebe za bankovnim računima, finansijskim posrednicima ili klirinškim partnerima.