E-sport je najbrže rastuća industrija u svijetu

E-sport postao je najbrže rastuća industrija u svijetu koja neprestano pomjera granice. Nova Forbsova lista to dokazuje činjenicom da se na njoj nalazi čak 13 e-sport organizacija i timova čija vrijednost prelazi 100 miliona dolara.

Forbs je objavio listu 13 e-sport kompanija čija je vrijednost veća od 100 miliona dolara. Uz to, globalni prihodi od e-sporta ove godine dostići će 1,1 milijardu dolara, što je 27 odsto više u odnosu na 2018. godinu, a Sjeverna Amerika čini 40 posto tog kolača.

U svijetu rastućeg uticaja e-sporta jedna od najpoznatijih organizacija ili timova je Fejz Klan. Organizacija na čijoj impresivnoj listi partnerstva su popularne igre PUBG, Kol of Djuti, FIFA i Fortnajt nagomilala je 19 miliona pratilaca na Jutjubu, Tviteru i Instagramu, što je više od profesionalnih košarkaških timova Dalas Kaubojsa i Njujork Jenkisa.

Fejz Klan danas vredi 240 miliona dolara, što ga je smjestilo na četvrto mjesto na Forbsovoj listi najkorisnijih organizacija za izvoz.

Na prvom mjestu je američka organizacija i jedan od najpopularnijih e-sport timova na svijetu Cloud9 koji vrijedi 400 miliona dolara.

Cloud9 slijedi Tim SoloMid s vrijednošću od 400 miliona dolara, a u čijem timu su Lig of ledžends akademi, PUBG, Fortnajt i mnoge druge svjetski poznate igre.

Takmičenja u igranju video-igara danas dostižu publiku od 454 miliona ljudi, a tehnološki analitičari predviđaju porast za još 190 miliona ljudi. Prosječan igrač, procjenjuje analitičar Newzoo, je muškarac srednjih godina koji zarađuje gotovo 70.000 dolara godišnje.

Rast modernog e-sporta koji danas poznajemo veže se za Južnu Koreju krajem devedesetih godina kada su ustanovljene prve profesionalne lige, turniri i takmičenja u igri Starkraft. Danas je najveći turnir na svijetu po nagradnom fondu The international turnir u onlajn igri Dota 2. Slijede IEM Katovice, International i Fortnajt svjetski kup.