Pejpal, gigant digitalnog plaćanja, proširuje posao

Iz kompanije Pejpal objavili su kako planiraju da kupe Hani, kompaniju koja pravi dodatke za veb pretraživače po cijeni od četiri milijarde dolara.

Ovo će biti najveća kupovina koju je Pejpal do sada obavio, a predstavlja želju ove kompanije da proširi svoj posao i van industrije digitalnog plaćanja.

Hani je kompanija koja je osnovana 2012. godine. Korisnike obavještava o cijenama različitih proizvoda, a radi preko dodataka na veb pretraživačima i mobilne aplikacije. Iz Pejpala kažu kako Hani trenutno prati cijene na preko 30.000 različitih sajtova za prodaju.

Iako Den Šulman iz Pejpala opisuje ovaj potez kao „transformativnu kupovinu“, sa Vol Strita poručuju kako su cijene dionica Pejpala pale za više od dva odsto, samo nekoliko sati nakon što je objavljena vijest o kupovini kompanije Hani.

Kupovina bi trebalo da bude zaključena u prvom kvartalu 2020. godine. Pejpal je ove godine kupio još i kompanije Hajpervolet, AjZetl i Similiti.

Ovaj gigant u industriji digitalnog plaćanja ima još dva projekta u planu. Jedan je Goupej, što će im omogućiti proboj na kinesko tržište. Drugi predstojeći projekat je Venmo kreditna kartica.