Saudi Aramko i MOL kupuju imovinu najveće poljske rafinerije

Akvizicije

Najveća poljska rafinerija PKN Orlen saopštila je da će prodati Saudi Aramku i mađarskom MOL-u dio naftne kompanije Lotos, s kojom je sklopila sporazum o preuzimanju, kako bi ispunila zahtjeve antimonopolskih regulatora Evropske unije i okončala akviziciju te firme sa sjedištem u Gdanjsku.

PKN Orlen je najavio planove za kupovinu Lotosa još 2018. godine, ali je morao da ispuni uslove koje je postavila Evropska komisija, zbog čega je pristao da proda dio imovine Lotosa kako bi ispoštovao propise o zaštiti tržište konkurencije.

Kako prenosi Rojters, Orlenova kupovina Lotosa je dio šireg plana poljske vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS) da pojača kontrolu nad ekonomijom i da od tih preduzeća napravi „državne perjanice“ koje će moći da konkurišu globalnim igračima. Obje kompanije su pod kontrolom države.

MOL će kupiti 417 benzinskih stanica Lotosa u Poljskoj za 610 miliona dolara, čime će proširiti svoje prisustvo u regionu i u najvećoj ekonomiji u istočnom dijelu EU.

Saudi Aramko će kupiti 30 posto udjela u Lotos Asfaltu, jednom od najvećih proizvođača bitumena u Evropi, u čijem je posjedu i Lotos rafinerija nafte u Gdanjsku, a ugovor obuhvata fiksno plaćanje od 1,15 milijardi zlota (290 miliona dolara) i varijabilne elemente. Sudijski naftni div će steći 100-procentni udio u još dve druge jedinice.

Orlen je takođe potpisao ugovor sa Aramkom o snabdijevanju naftom u količini od 200.000 do 337.000 barela dnevno, povećavajući ranije dogovorene kupovine. Isporuke će po novom ugovoru početi ove godine, rekao je novinarima izvršni direktor PKN-a.

Manji dio imovine Lotosa će biti prodat i poljskom Unimotu i mađarskom Rosi Biofjuelu, dodali su iz Orlena.

Kritičari kažu da će s prodajom Lotosove imovine u Poljsku ući više međunarodnih konkurenata, ali Orlen i vlada tvrde da će okončanje Orlenovog preuzimanje manjeg rivala poboljšati tržišnu poziciju kompanije, njenu pregovaračku moć i investicione kapacitete.