I višak od 52 milijarde može da bude problem, pitajte Facebook

Finansije

Facebook ima problem od 52 milijarde dolara. Naime, iako kompanija ima više novca od skoro svih američkih firmi, zvanični Vašington se toliko “naoštrio” na lidera društvenih mreža da mu to predstavlja prepreku pri velikim akvizicijama, objavio je CNBC, prenosi B92.

Za Dejvida Venera, finansijskog direktora i Marka Zakerberga, osnivača najpopularnije društvene mreže, tolika količina keša predstavlja fascinantan problem.

Facebook ne isplaćuje dividende akcionarima, ali bi čak i na dodavanje dividende od dva procenta njegovim ionako vrijednim dionicama bilo utrošeno samo 11 milijardi dolara godišnje.

U međuvremenu, Facebook je zapravo usporio tempo otkupa svojih dionica ove godine, nakon što je na to potrošio više od 11 miljardi u 2018, kada su akcije pale čak do 124 dolara. Trenutno je cijena oko 200 dolara, piše CBNC.

Nivo kapitalnih investicija kompanije trebalo bi da ostane nepromijenjen i naredne godine, navodi se u izvještaju za treći kvartal.

Šta onda firmi preostaje?

“Postoje realna politička ograničenja toga što oni mogu da urade”, kaže Samanta Maklimor, portfolio menadžer u Miler velju partnersu iz Baltimora, firmi koja poseduje 387.000 akcija Facebooka a osnovao ju je čuveni investitor Bil Miler.

“Velike tehnološke kompanije samo su gomilale keš”, kaže Maklimorova.

Facebookovi politički problemi smanjujuju vjerovatnoći da će iskoristiti taj keš za neku veliku akviziciju, smatra Džon Frimen, analitičar CFRA.

Senatori Berni Sanders i Elizabet Voren kritikovali su Facebookove kupovine Instagrama i WhatsAppa i iznijeli tvrdnje da su Trampova i Obamina administracija dozvolile velikim tehnološkim kompanijama da postanu isuviše moćne zahvaljujući nedostatku antimonopolskih zakona.