Spajaju se Fijat i Pežo – Nastaje četvrti po snazi proizvođač vozila u svijetu

Akvizicije

Upravni odbor “Pežo–Sitroena” (PSA) jednoglasno je odobrio spajanje sa kompanijom “Fijat Krajsler” (FCA), javlja “Blumberg”. Spajanjem dvije kompanije, nastaće četvrti po snazi proizvođač vozila u svijetu.

Portparol Pežo-Sitroena nije htio da komentariše te navode, javlja Blumberg.

Izvor blizak “Fijatu” rekao je da su u toku odvojeni sastanci upravnih odbora dvije kompanije i da bi one mogle da najave potpisivanje obavezujućeg sporazuma već sjutra ujutro, nakon čega će uslijediti telekonferencija na kojoj će biti iznijeti detalji, navodi Rojters.

Ova dva proizvođača automobila su prije šest nedjelja najavila planove o spajanju s ciljem da se udruženim snagama uhvate u koštac sa velikim izazovima u toj industriji, uključujući pad globalne tražnje i potrebu razvoja skupih električnih automobila kako bi zadovoljili nove standarde protiv zagađenja vazduha.

Udružena grupa, čije će sjedište biti u Holandiji, održaće sjednicu Upravnog odbora koji će sačinjavati 11 članova. Šest članova će biti iz “Pežoa”, uključujući glavnog izvršnog direktora Tavareza, a među preostalih pet iz “Fijat Krajslera” biće predsedavajući Elkan.

Akcije zajedničke kompanije će biti listirane na berzama u Parizu, Milanu i Njujorku, navodi Rojters.

Grupa će posjedovati brendove: Fijat, Džip, Dodž, Ram, Krajsler, Alfa Romeo, Maserati, Pežo, DS, Opel i Vokshol, zahvaljujući čemu će biti prisutna s putničkim automobilima na masovnom i premijum tržištu, kao i na tržištu za teretna i laka komercijalna vozila.