Evropljani za prevoz daju više od milion miliona eura

Svijet

Domaćinstva u Evropskoj uniji veliki dio svojih budžeta izdvajaju za prevoz. Evropljani više novca troše samo na stanovanje, pokazuju podaci Eurostata.

Prevoz je visoko pozicioniran u potrošnji u EU. Domaćinstva u EU, naime, više troše samo na stanovanje, na koje odlazi gotovo četvrtina njihove potrošnje, odnosno 24 posto. Istovremeno, troškovi za hranu i piće u prosječnom evropskom domaćinstvu su manji od onih za prevoz. U 2018. godini su imali udio od 12,1 posto.

Podaci Eurostata otkrivaju da su 2018. godine stanovnici EU na prevoz potrošili preko 1,1 bilion eura, odnosno 13,2 posto budžeta prosječnog domaćinstva u Uniji.

O koliko velikom izdatku za džepove građana EU se radi, možda najbolje pokazuje podatak da je prosječan stanovnik Unije u 2018. godini na prevoz potrošio čak 2.220 eura, te da troškovi prevoza dostižu 7,2 posto bruto domaćeg proizvoda Unije.

Prema podacima, troškovi prevoza u 2018. godini činili su čak 16,9 posto ukupne potrošnje domaćinstava u Sloveniji, što tu zemlju svrstava na prvo mjesto po izdacima građana za pevoz u EU.

Sa druge strane, samo 9,7 ukupne potrošnje hrvatskih domaćinstava u 2018. godini je odlazilo na prevoz, po čemu je Hrvatska zauzela pretposlednje mjesto u Uniji. Manje od Hrvata na prevoz troše jedini Slovaci, samo 6,6 posto ukupne potrošnje svojih domaćinstava.

Osim Slovenaca, velike izdatke za prevoz imaju i domaćinstva u Litvaniji, Luksemburgu, Kipru, Francuskoj, Njemačkoj i Mađarskoj. Na drugom kraju liste su i Slovaci, Česi, Rumuni, Belgijanci i Maltežani, u čijoj potrošačkoj korpi troškovi prevoza imaju udio malo iznad 10 posto.