Apple je upravo izgubio 34 milijarde dolara

Finansije

Kompanija se suočava s manjkom potražnje za svojim proizvodima u Kini – što je i bilo očekivano jer su sve njene trgovine tamo zatvorene zbog koronavirusa.

No, firma se takođe suočava s problemima proizvodnje iPhonea, javlja CNN Business, prenosi BiznisInfo. Pitanja lanca snabdijevanja je glavna briga za ekonomiste koji prate širenje koronavirusa.

– Rad se počinje obnavljati u cijeloj zemlji, ali vidimo sporiji povratak u normalne uslove nego što smo predviđali – objavila je kompanija.

Apple je saopštio da, iako se proizvodna mjesta njihovih partnerskih kompanija nalaze izvan provincije Hubei koja je u središtu epidemije, te iako su se sva mjesta ponovo otvorila, i dalje stvari nisu vraćene u normalu.

Dugoročni izgledi stabilni

Analitičar JPMorgan Samik Chatterjee rekao je klijentima da dugoročni izgledi za kompaniju “ostaju nepromijenjeni”.

Vjerovatni debi iPhonea 5G kasnije ove godine vjerovatno će povećati potražnju. Apple se manje oslanja na prodaju iPhonea u Kini nego prije godinu dana, rekao je on.

No, investitori su oprezni. Dionice Applea u utorak su pale za 2,6%, čime je umanjena tržišna vrijednost kompanije za 34 milijarde dolara.

– To je pitanje lanca snabdijevanja, kao i prodaje u Kini. To je ono što trenutnu situaciju razlikuje od onih koje smo viđali ranije – rekao je Nicholas Hyett, analitičar u firmi Hargreaves Lansdown.