Intuit kupuje Credit Karmu za 7,1 milijardu dolara

Akvizicije

Credit Karma, osnovana 2007, omogućuje besplatan nadzor kreditnog stanja i učinka za potrošače. Kompanija zarađuje novac tako što preporučuje finansijske proizvode, poput kreditnih kartica i zajmova, a na temelju finansijskih podataka potrošača. Firma dobija proviziju od svake prodaje.

Credit Karma je tokom kalendarske 2019. godine zaradila gotovo milijardu dolara nerevidiranog prihoda, što je više za 20 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Nakon akvizicije, Intuit je rekao da planira koristiti imovinu Credit Karme za stvaranje digitalnog personaliziranog pomoćnika za finansije. Platforma će korisnicima pružati pristup njihovim ličnim finansijskim podacima poput prihoda i kreditne istorije, kao i informacije o finansijskim proizvodima i druge savjete.

Sve veća važnost finansijskih tehnologija

– Mnogo je inovacija i ulaganja u FinTech (finansijske tehnologije), ali ne vidimo da iko provodi personaliziranu finansijsku pomoć potrošačima da preuzmu kontrolu nad svojim finansijskim životom – izjavio je u izvršni direktor Intuita Sasan Goodarzi, prenosi portal Biznis Info.

– Objedinićemo potrošače i finansijske institucije na inovativan način koji će smanjiti troškove za sve koji su uključeni i izjednačiti uslove za potrošače bez obzira na njihov ekonomski status. Vjerujemo da možemo transformirati industriju ličnih finansija i ojačati ekonomiju – kazao je Goodarzi.

Očekuje se da će se preuzimanje završiti u drugoj polovini 2020. godine, ovisno o regulatornim odobrenjima.

S obzirom da se sve više finansijskih transakcija dešava digitalno, pristup finansijskim podacima potrošača vrlo je važan. Prošlog mjeseca Visa je kupila FinTech startup koji obrađuje finansijske podatke o potrošačima, Plaid, za 5,3 milijardi dolara.