Prva državna obveznica zasnovana na blokčejn tehnologiji

Valuta

U Nјemačkoj je zajedno sa šest velikih bankarskih grupacija iz svijeta testirano trgovanje prvom državnom obveznicom koja je zasnovana na blokčejn tehnologiji.

U Bundesbanci najavljuju da bi ova nova tehnologija, koja omogućava ulagačima da kupuju hartije od vrijednosti na blokčejnu u zamjenu za novac centralne banke, mogla da se proširi na cijelu evrozonu. I to mnogo prije nego što Evropska centralna banka kreira digitalni evro.

Njemačke vlasti razvile su tehnologiju koja omogućava investitorima da kupuju i prodaju hartije od vrednosti na blokčejnu, u zamjenu za novac centralne banke. Na taj način premošćen je jaz između dva sveta koja su nekada izgledala nepomirljiva, saopštava Rojters.

Privatne i javne institucije širom svijeta eksperimentišu sa upotrebom tehnologije distribuirane glavne knjige (DLT), najpoznatije po tome što se upotrebljava za transakcije bitkoinom i drugim kriptovalutama, za poravnanje trgovine zvaničnim novcem.

Bundesbanka, koja zajedno sa Dojče berzom i njemačkom vladinom agencijom za dug sprovodi ovaj projekat, saopštila je da je njeno rješenje prvo koje omogućava onima koji prodaju hartije od vrijednosti na blokčejnu da zaradu primaju na svoj račun u centralnoj banci.

U Saveznoj banci Nemačke najavljuju da bi ova tehnologija mogla da se proširi na cijelu evrozonu, mnogo prije nego što Evropska centralna banka pokrene digitalni evro.

„Učesnici u projektu su pokazali da je moguće uspostaviti tehnološki most između blokčejn tehnologije i konvencionalnih sistema plaćanja za poravnanje hartija od vrednosti u novcu centralne banke, bez potrebe da centralna banka kreira digitalnu valutu“, istakli su zvaničnici Bundesbanke.

Tokom testiranja nove tehnologije, na blokčejnu je izdata desetogodišnja državna obveznica kojom je probno trgovalo šest banaka: Berkli banka, Siti banka, Komercbanka, DZ banka, Goldman saks i Sosijete ženaral banka.