Šta možemo da naučimo o novcu od Japanaca?

CAPITAL

Pitanje ličnih finansija i novca jeste pitanje zarade i potrošnje, planiranja i procjene. Ali, složićete se da se i vi, kao i većina, hvatate za novčanik kada ste depresivni, umorni, tužni, kad vam treba malo utjehe i podrške.

Finansijski eksperti će se držati stava da je rukovanje novcem pitanje znanja, ali, za većinu troškova koje napravite prije će vam trebati psiholog nego finansijski savjetnik.

Kako vam u kontroli potrošnje i finansijama mogu, na primjer, pomoći Japanci i njihov odnos prema novcu?

Dovoljno je da se osvrnete da nekoliko japanskih riječi i njihovo značenje.

Budi zadovoljan

’Chisoku’ vam govori da budete zadovoljni onim što imate. U knjizi Jednostavno srećan život Šunmjo Masuno objašnjava značenje ove riječi:

„U budizmu ’Chisoku’ kažemo kad mislimo ’Budi zadovoljan’. Kada znate koliko vam je dovoljno, nalazite zadovoljstvo u onome što već imate. Ljudska želja je beskrajna. Kada dobijte jednu stvar, željećete još deset takvih. Iako znate da vam ne trebaju, nećete moći da obuzdate svoju želju i da sebe zadovoljite. Moramo sebe da naučimo da kažemo sebi ’Ovo je za mene dosta!’

Ovakav stav će bam biti od velike koristi ako želite da dovedete u red svoje finansije.

Staro i novo

’Wabi Sabi’ znači da tražite ljepotu u nesavršenosti. Ovo je zapravo borba između starog i novog gdje pobjedu nad sjajem noviteta nose stare stvari. Aktuelna hiperprodukcija predmeta zasniva se na primamljivosti novih, lijepih stvari. „Kada počnete da poštujete ljepotu i karakter stvari koje već imate, shvatićete da nećete morati da ih suviše često zamjenjujete novim“.

Iznova, iznova

’Mitate’ znači da ’gledate iznova’, tačnije da nađete neku novu upotrebnu vrijednost za stvari ili predmete koji su vam uobičajeni i koje poznajete. Ovakav odnos prema predmetima omogućiće vam da ih maksimalno iskoristite.

Šta je ovdje poenta?

Treba da naučite da otkrivate nove mogućnosti koje se kriju u svakom predmetu ili poslu. Svijet nisu samo fiksni objekti, već je svuda moguće novo razumijevanje i organizacija što donosi nove prilike. Na primjer, možda u dijelu vaše prodavnice ima prostora da otvorite mali kafić, ili možda vaše višegodišnje prijateljstvo možete da pretvorite u uspješnu poslovnu saradnju.

Vrijednost života (nije u novcu)

’Ikigai’ (iki – život, gai – vrijednost) vam omogućuje da se „radujete budućnosti čak iako ste trenutno nesrećni“, piše klinički psiholog Hesagava. Najbolje ćete razumeti značenje ’ikigaija’ ako zamislite Venom dijagram presjeka četiri svojstva:

– Ono što volite

– Ono u čemu ste dobri

– Ono što je svetu potrebno

– Ono za šta možete da budete plaćeni

’Ikigai’ je ono zbog čega ustajete svako jutro, ali za Japance ne mora da ima nikakve veze sa prihodima.