Video bankarstvo sve popularnije tokom pandemije Covid-19

Banke

Upotreba video blagajničkih mašina porasla je u 2019. godini dok su banke nastojale da premoste jaz između poslovnica i digitalnih usluga, navodi se u izvještaju RBR-a koji pokriva 23 ključna svjetska tržišta.

Tehnologija se koristi za čitav niz različitih usluga, od savjeta za hipoteke u Bank of America, do povlačenja velikih iznosa u južnoafričkoj Nedbank, do ponovnog izdavanja debitnih kartica u singapurskom DBS-u.

RBR kaže da video blagajnički uređaji dobijaju sve veću privlačnost tokom pandemije Covid-19 jer su poslovnice prisiljene da se zatvore i banke traže pružanje usluga uz održavanje socijalne distance.

To se podudara s brojkama dobavljača POPi/o, proizvođača video-bankarstva, koji je za američki Banker rekao da su se pozivi između njihovih klijenata i njihovih kupaca koji rezultiraju transakcijama ili uslugama više nego utrostručili od početka krize.

Daniel Dawson, saradnik, RBR, kaže:- U vremenima finansijske nesigurnosti u kombinaciji s potrebom da se izbjegne kontakt s ljudima, tehnologija video bankarstva nudi bankama mogućnost zaštite zaposlenih i klijenata, dok nastavljaju da pružaju finansijske usluge, jer socijalni imperativi mogu biti sačuvani bez gubitka ljudskog elementa.