PlayStation 5: Šta se zna, a šta je još pod velom misterije

Gadget

Međutim, postoje i neki stvari koje znamo zasigurno, pa hajde da vidimo.

Video-igre će izgledati ljepše

Za razliku od PS4, ovo je nova generacija hardvera koji će, zahvaljujući novijim tehnologijama, moći da pruži bogatiju grafiku od svojih prethodnika. Imali smo prilike da se i uvjerimo u to, videvši kako Unreal Engine izgleda.

Video-igre će se učitavati brže

Svaki put kad razmišljamo o novim konzolama, rijetko u obzir uzimamo njihovu memoriju. PlayStation 5 će, zahvaljujući novoj arhitekturi i softveru moći puno brže da učitava video-igre. Tako će igrači imati još „silniji“ osećaj, piše tPortal.

Na primjer, zamislite Marvel’s Spider-Man bez onih animacija u kojima se glavni lik vozi podzemnom željeznicom. Umjesto njih ćemo imati skoro momentalno prebacivanje na novu lokaciju. Ista priča važi i za učitavanje – sve će biti daleko brže.

Dobijamo novi kontroler

Jedini konkretni „dio“ PS5 hardvera koji smo do sad vidjeli je novi DualSense kontroler – bijeli džojped koji umjesto standardnih motora za vibraciju koristi haptički sistem za preciznije efekte.

Sony je, takođe, najavio da ćemo zajedno sa novom generacijom konzole dobiti i reaktivne bočne dugmiće koji će, zavisno od video-igre, pružati različit nivo otpora.

Podržavaće 8K rezoluciju

Sony PlayStation 5 će, pored svih dosadašnjih rezolucija, pružati potporu i za relativno nov 8K standard. Ako kupujete TV i planirate da kupite PS5, ova informacija bi vam možda mogla biti od koristi.

Mogu da se koriste video-igre za PlayStation 4

Novi PlayStation 5 će omogućiti igranje naslova dostupnih za PlayStation 4.

Sony je naglasio da na početku možda neće pokriti apsolutno sve što je izašlo za prošlu (sada trenutnu) generaciju konzole, ali da garantuje da će PS5 podržavati ‘preko sto najpopularnijih naslova odmah kada izađe’. Ipak, ubuduće, sve video-igre koje budu pravljene za PS4 ubuduće, moraće da budu podržane i za PS5.

PlayStation 5 će podržavati PlayStation VR

Mark Serni je tokom prve prezentacije konzole naglasio da će novi PlayStation definitivno podržavati trenutnu generaciju PlayStation VR-a. PS5 će, tako, vjerovatno moći da „istjera“ mnogo bolju grafiku, što će definitivno biti plus za sve ljubitelje VR-a.

Šta sve ne znamo

Cijena nove konzole

Ne znamo još tačnu cijenu, ali možemo da pretpostavimo da će biti skuplja od ranijih generacija. Kako piše Bloomberg, novi PS5 bi u SAD mogao da košta između 500 i 550 dolara.

Izgled nove konzole

Najnovija generacija PlayStation konzole još je djelimično pod velom tajne. Sony, naravno, zna koliko su gejmeri znatiželjni, pa je najava nove konzole najmisterioznija do sada.

Mada mnogima nije toliko bitno kako konzola izgleda, veliki broj gejmera ipak mjesecima pokušava da sazna bar nešto o dizajnu. Ako je suditi po kontroleru, radiće se o kombinaciji plave, crne i bele boje s naglaskom na oble i čiste površine. Ovo je samo jedan „leak“ koji ne mora ništa da znači, ali nikad se ne zna.

Ne znamo ništa o ekskluzivnim igrama

Koliko god impresivan bio hardver, konačna ocjena o kvalitetu konzole biće definisana naslovima koje ćemo na njoj igrati. Sony je, kao što vjerovatno i sami znate, pobijedio prošlu bitku konzola, ostavivši Xbox „u prašini“, ali dolaskom nove generacije oba konkurenta vraćaju se na istu početnu poziciju.

PlayStation 5 će, tako, morati da ima nekoliko vrlo bitnih ekskluziva kojima će prodavati inače skupu konzolu. Štaviše, ako na uskoro planiranom događaju ne vidimo bar nekoliko jako dobrih video-igara, veće su šanse da će igrači oklijevati oko kupovine konzole čija cijena premašuje 500 dolara.

Ne znamo ništa o načinu na koji konzola radi

Iako smo dobro upoznati sa hardverskim karakteristikama PS5, i dalje nemamo dovoljno informacija o operativnom sistemu.

Za početak, ako je konzola kompatibilna sa PS4, znači li to da se igre koje imate na svom profilu prenose i na novu generaciju? Kako će funkcionisati streaming i prenos uživo? Toliko je nepoznanica…