Amazon obavio prvu dostavu dronom

Tri godine nakon što je Amazon najavio da će proizvode dostavljati dronom, kompanija je objavila da je prvi put uspješno izvršila dostavu dronom i da planira to da nastavi

Gigant e-trgovine otkrio je da vazdušna dostava obavljena prošle sedmice, a mušteriji iz Kembridža isporučeni su Amazon Fire TV i vrećica kokica. Nakon narudžbe dostavljaču je trebalo oko 13 minuta da isporuči proizvode na ciljanu adresu.

Za početak, na ovaj način će se dostavljati samo predmeti malih dimenzija, paketi čija težina nije preko pet funti i koji mogu biti isporučeni u roku od pola sata ili manje.

Amazon je odlučio da uslugu isproba u Velikoj Britaniji jer propisi u Americi ne dozvoljavaju eksperimentisanje u dostavi dronovima. Zakoni u UK omogućavaju upravljačima da koriste više dronova odjednom.

Dronovima se upravlja preko GPS, a mušterije pomoću specijalnog QR koda i gedžeta mogu odrediti tačnu destinaciju gdje žele dostavu. Google, Walmart i Domino su takođe aktivni u ovoj oblasti i biće interesantno vidjeti koja kompanija će dostavu dronovima podići na sljedeći nivo.