Facebook pravi AR naočare

Gadget

To je AR sistem koji pokušava da “provali” šta pokušavate da čujete, da bi potom pojačao taj zvuk, dok bi druge pozadinske zvukove stišao. Zajedno sa ostalim audio karakteristikama, ove naočare stvaraju zvučni ekvivalent presvlake holograma koji se nalazi u samim naočarima. Iz same kompanije su rekli da će ova tehnologija podsjećati uveliko na magiju.

Članovi ovog Facebook naučnog tima su sebi zacrtali dva zadatka. Prvi je da naprave virtuelni zvuk koji se ne razlikuje od stvarnosti, dok je drugi ambiciozniji, redefinisanje šta čovjek može čuti.

Istraživači su analizirali kako mozak odlučuje odakle zvuk dolazi. To podrazumijeva više faktora, uključujući geometriju sobe, oblik uva, različitu jačinu zvuka u svakom od uveta, kao i činjenicu da jedno uvo brže čuje zvuk od drugog.

Ovi naučnici su došli do rezultata gdje ljudi nisu mogli da spoznaju razliku između stvarnog i virtualnog zvuka.

Što se tiče super sluha, ovaj tim raspolaže sa tehnikom koja omogućava da čujete bolje u glasnom okruženju, te da se fokusira na određeni zvuk (znate kada ste u kafiću u kom je muzika, pa ne možete da pričate sa osobom koja sjedi preko puta vas pošto je ne čujete) i uklanja pozadinske zvuke!

Još uvijek nije poznato kada će Facebook-ove AR naočare da izađu u prodaju, ovaj projekat je započet 2017. godine. Vjerovatno se neće pojaviti na tržištu ni naredne godine, ali se očekuje da napravi veći uticaj nego što je to uradila verzija naočara iz Google-a pod imenom Glass, prenosi “Mashable”.