Austrija izdala 100-godišnju obveznicu

Eurozona

Vlada ovim potezom želi da pribavi dvije milijarde eura, uz kuponsku kamatu od samo 0,85 posto i rokom dospijeća 2120. godine.

Prvi je put austrijska vlada izdala 100-godišnju obveznicu 2017. godine, ali uz znatno višu kuponsku kamatu, od 2,1 posto.

Ukupna je vrijednost prikupljenih ponuda za novoizdanu obveznicu iznosila čak 17,7 milijardi eura, prema tvrdnjama menadžera koji je aranžirao izdanje.

Austrija je jedina zemlja u Evropi koja javno prodaje obveznice s tako dalekim rokom dospijeća. Zemlje poput Belgije i Irske takođe su ih izdavale, ali s manjim nominalnim iznosima, plasirajući ih zatvorenom krugu ulagača.

Rok dospijeća najdulž je u Evropi od prvog tromjesečja ove godine kada je tržišta potresla pandemija koronavirusa. Samo je Izrael u međuvremenu izdao obveznicu s tako dalekim rokom dospijeća, ističe Reuters.

“To jasno pokazuje da se tržište normalizovalo i oporavilo od krize jer prije dva mjeseca (vlada) ne bi mogla prodati obveznicu te vrijednosti”, objašnjava Michael Lester iz njemačkog Commerzbanka.

Snažna potražnja odražava apetit ulagača za obveznicama s dužim rokovima dospijeća, koje im nude veće prinose u aktualnom okruženju niskih kamatnih stopa u Evropi, tumače analitičari.

Dodatni je razlog što je penzijskim i osiguravajućim fondovima potrebna dugoročna imovina, dodaju.

Obveznice s dalekim rokovima dospijeća, poput austrijske, najosjetljivije su na rast kamatnih stopa, ali to znači i da će najviše profitirati od njihovog smanjenja, pojašnjava Reuters.