Bridgestone i Microsoft prate oštećenja auto guma

HiTech

Njihov Tire Damage Monitoring System je u stanju u stvarnom vremenu pratiti u kakvom su stanju gume te u slučaju da primijeti kakvo bitno oštećenje o tome ima zadatak obavjestiti vozača.

Naravno, krajnji je cilj spriječiti saobraćajne nesreće kojima bi uzrok bilo puknuće gume.

Statistike pokazuju da je od svih nesreća s tehničkim uzrokom, u njih 30 odsto jedan od ključnih faktora upravo stanje guma.

Sistem se pri radu oslanja na senzore ugrađene u vozilu, a podaci se obrađuju kroz Microsoftov sustav Connected Vehicle Platform, čiji algoritmi mogu precizno utvrditi kada i gdje je guma oštećena – pa cijeli sistem može poslužiti i pri detektovanju opasnosti na cesti.

Iz Bridgestonea ističu kako je ovo prvo ovakvo rješenje za praćenje “zdravlja” guma, a koje ne zahtijeva da se na vozila instalira dodatna oprema u vidu novih elektroničkih senzora i drugih uređaja.

Za otkrivanje defekata na gumama koristi se postojeća tehnologija poput senzora pritiska guma, uz napredne sisteme prikupljanja i obrade podataka za koje je zadužen Microsoft.

Proizvođači automobila koji već sarađuju s Microsoftom na njihovoj platformi za povezanu i autonomnu vožnju imaće mogućnost svojim vozilima dodati i ovu korisnu funkcionalnost bez dodatnih ulaganja.