Poništena istorijska kazna, Epl ne mora da plati Irskoj 13 milijardi

Finansije

EU je pre četiri godine saopštila da je ova kompanija dobijala nezakonitu poresku podršku od Irske. Naime, dvije irske poreske odluke vještački su smanjile poresko opterećenje Epla u protekle dvije decenije – na samo 0,005% u 2014. godini.

Poraz za evropsku povjerenicu za tržišno takmičenje Margaret Vestager mogao bi da oslabi ili odloži neriješene slučajeve protiv Ikee-ovih i Nike-ovih sporazuma sa Holandijom.

Vestager se sa istom odlukom susrela prošle godine kada je isti sud poništio njen zahtjev da Starbaks plati do 30 miliona evra zaostalih poreza u Holandiji. U drugom slučaju, sud je takođe odbacio njenu presudu protiv belgijske poreske šeme za 39 multinacionalnih kompanija.

Dablin se žalio na odluku Komisije zajedno sa Eplom, jer je želio da zaštiti režim niskog poreza koji je privukao 250.000 inostranih zaposlenih.

Međutim, vlada Irske će se vjerovatno suočiti sa oštrim kritikama opozicionih stranaka zbog toga što ne uzme novac koji bi mogao da barem polovinu predviđanja budžetskog deficita od čak 10% BDP-a.

Poražena strana može da uloži žalbu na odluku suda najvišem sudu u Evropi, Evropskom sudu pravde.