Novi stroži propisi za provjere automobila u EU

Automobil

Usvojena u maju 2018. godine, nova Uredba poboljšava kvalitet i nezavisnost homologacije i ispitivanja vozila, povećava provjere automobila koji se već nalaze na tržištu EU i jača cjelokupni sistem s većim evropskim nadzorom.

– Od sada će Komisija moći da sprovodi provjere automobila, pokretati opozive širom EU i izricati kazne do 30.000 eura po automobilu kad se prekrši zakon, rekao je komesar za unutarnje tržište Thierry Breton: – Ove reforme dopunjuju naš rad na čišćoj i sigurnijoj mobilnosti, koje u izazovnom kontekstu krize zahtijevaju još više ulaganja usmjerenih u budućnost u infrastrukturu i inovacije.

Ključni elementi novih pravila EU su:

Nezavisnost i kvalitet ispitivanja prije nego što se automobil stavi na tržište: Tehničke službe koje vrše ispitivanja i preglede novih modela automobila biće nezavisno revidirane na osnovu strogih kriterijuma kako bi države članice dobile i zadržale njihovu oznaku. Nacionalna tijela za odobrenje tipa sada su predmet stručne provjere kako bi se osiguralo da se relevantna pravila strogo primjenjuju i provode u cijeloj EU.

Provjere automobila koji su već na tržištu: Novi okvir takođe poboljšava provjere vozila koja već kruže na tržištu i prodaju se u zastupstvima. Od sada su države članice dužne redovno da testiraju minimalni broj automobila i sada su u stanju da preduzmu zaštitne mjere protiv nesuklađenih vozila na njihovoj teritoriji, ne čekajući da tijelo koje je izdalo homologaciju poduzme mjere.

Evropski nadzor: Pored toga, Komisija je sada u mogućnosti da sprovodi  provjere usklađenosti na vozilima u laboratorijama ili na putu. U slučajevima kada proizvođači krše zakon o homologaciji (npr. uređaji za oštećenje ili lažne deklaracije), Komisija može naložiti opoziv širom EU i izreći sankcije tim proizvođačima u iznosu do 30.000 eura po automobilu. Do danas su samo nacionalne vlasti koje su odobrile automobil mogle izreći takve mjere.

Od usvajanja Uredbe 2018. godine, proizvođači automobila, agencije za homologaciju i druge zainteresovane strane kontinuirano rade na primjeni novih pravila i prilagođavanju strožim zahtjevima.

Komisija je osigurala dodatne resurse za Zajednički istraživački centar (JRC) da preuzme novu ulogu u nadzoru tržišta, finansirajući potrebno dodatno osoblje, operativne troškove i izgradnju dvije nove laboratorije. JRC koristi dvije nove najsavremenije laboratorije za provođenje provjera.