Konačno je stigao 2021 Aston Martin DBX

Predstavljen tokom ovogodišnjeg sajma automobila u Los Anđelesu, Aston Martin DBX bi trebalo da odgovori na najnovije trendove tržišta luksuznog SUV segmenta, postavši najprodavaniji model brenda. Možemo slobodno reći da je ovaj model nešto što je Aston Martin brendu bilo očajno potrebno, sa opadanjem interesovanja za njihove nešto tradicionalnije modele.

Prije zvaničnog predstavljanja ovog modela, Aston Martin je začikavao javnost snimcima i fotografijama duže vrijeme, kako bi podigli interesovanje do maksimuma, prije nego što su konačno skinuli veo sa njega. Stil DBX modela pokriven je dizajnerskim elementima koji potiču sa različitih modela Aston Martin porodice, uključujući DB11 i Vantage modele. Ipak, svi ti stilski momenti su prilagođeni kako bi se uklopili sa stilom SUV tijela.

Unutar vozačke kabine, DBX je dobio brojne luksuzne osobine i pogodnosti. Sjedišta su tapacirana najfinijom kožom, dok su nebo i električni zastor krova dostupni u Alkantara varijanti. Kako bi kabina bila prozračna koliko god da je to moguće, ona je dobila panoramski krov pune dužine. Pored toga, kupci mogu odabrati da njihov DBX bude sasvim prilagođen od strane Q odseka Aston Martin kompanije, ili se jednostavno mogu odlučiti za ekskluzivni 1913 paket, koji je upakovan sa unikatnim detaljima, uključujući specijalne oznake.

Aston Martin DBX pokreće isti 4.0 litarski V8 motor sa turbopunjačem, koji se može vidjeti u DB11 i Vantage modelu. Ipak, motor je drugačije tjuniran za luksuzni SUV, pa sada proizvodi 542 konjske snage, koje se usmjeravaju prema sva četiri točka, uz pomoć devetostepene automatske transmisije.

Aston Martin kaže da DBX od nula do sto kilometara na čas ubrzava za 4.3 sekunde, sa maksimalnom brzinom od 291 kilometar na čas. SUV ima i aktivni izduvni sistem sa opcijom deaktivacije cilindara. Prve dostave ovog modela će početi tokom druge polovine iduće godine, sa početnom cijenom od 192.986 dolara.