Pregovori dvije španske banke uvod u talas velikih M&A poslova?

Banke

Ne zaboravimo strašnu listu izazova s kojima se suočavaju evropske banke – najniže kamatne stope, loši zajmovi nagomilani od pandemije povrh onih koje još imaju iz finansijske krize, veće usklađenosti i kapitalni troškovi, izazov nove tehnologije. Kao rezultat, evropske banke imaju najmanji prinos na kapital u bilo kojoj regiji od 6,71%, što je upola manje u odnosu na Sjevernu Ameriku, prema The Banker Database.

Regulatori se više brinu zbog negativnih rizika nego zbog dobitaka, no Evropska centralna banka je u julu signalizirala pragmatičniji pristup na temelju toga da poslovi imaju potencijal za jačanje finansijskog sistema, izvještava The Banker.

Čini se kao da su španske banke pažljivo slušale. CaixaBank i Bankia koje zauzimaju treće i četvrto mjesto na ljestvici španskih banaka po Tier 1 kapitalu objavile su da su u pregovorima o spajanju.

Potencijalni spojeni subjekt imao bi najveći udio na domaćem tržištu u zajmovima i depozitima – 28% i 30%, u usporedbi s 19% za zajmove i 20% u depozite za Santander, prema Berenbergovim podacima – ali i dalje bi zaostajao za Santanderom i BBVA u Tier 1 odnosom. Ove dvije posljednje banke imaju velike međunarodne operacije.

Veliko je pitanje, dakle, je li ovaj dogovor, ako se dogodi, jednokratni ili početak šire konsolidacije prvo unutar evropskih zemalja, a zatim i širom eurozone. Čini se izglednijim više dilova u zemlji, a u Španiji bi se mogli ponovo pokrenuti razgovori iz prošle godine o spajanju između Unicaje i Liberbanka, a Sabadell bi mogao odgovarati Santanderu jer obje banke posluju u Velikoj Britaniji. Međutim, Santander je rekao da trenutno ne gleda na akvizicije, prenosi Indikator.ba.

Ali prekogranični dogovori su druga stvar. Manje je prostora za sinergije i uklanjanje troškova, a izazovi u povezivanju različitih IT sistema su ogromni. Nadalje, prekograničnim poslovima zaista treba kompletna evropska bankarska unija prije nego što počnu imati više smisla.