40 najboljih telefona u ovom trenutku – od €250 do preko €1.000

Mobilni

Ponuda mobilnih telefona nije nikada bila bogatija za sve ciljne grupe korisnika. Mi smo se potrudili da vam te ponude detaljnije približimo kroz cenovne kategorije najinteresantnijih modela za kupovinu.

Ako ste ipak od onih koji već godinama koriste uređaje jednog brenda, drugi vas ne zanimaju i „igrate na sigurnu kartu“, razumjeću vas u potpunosti jer i ja spadam u tu kategoriju. Ipak, postoji ogroman broj korisnika u regionu koji su spremni da mijenjaju brendove nakon par godina, što zbog povoljnijih ponuda prodavnica i operatera, tako i zbog toga da danas možete naći kvalitetne uređaje po pristupačnim cijenama.

Činjenica je da u svijetu mobilnih telefona imamo one marke koje su se izdvojile kao premijum i čiji najnoviji modeli mogu biti samo skuplji iz godine u godinu. Međutim, marke iz Kine kao što su Xiaomi, Oppo, Realme, Honor i drugi, pobrinuli su se da „začine“ ovo tržište i ponude neku „zlatnu sredinu“ korisnicima kada je riječ o odnosu cijene i kvaliteta. Sa druge strane, isti ti brendovi iz Kine počeli su da prenatrpavaju tržište modelima koji, čini se, izlaze svake nedjelje, pa je sve teže ispratiti novosti iz ove industrije.

Sve to doprinosi i snažnijoj konkurenciji, terajući one najjače igrače da konstantno budu inovativni i da zadrže kvalitet koji ih je uvjek krasio. Kao što smo i rekli, ponuda mobilnih telefona nikada prije nije bila toliko obimna i toliko raznolika, a to je bio glavni razlog da sortiramo najpopularnije modele pametnih telefona po cjenovnim kategorijama, koji mogu biti zanimljivi domaćim kupcima – i koji će imati jednostavan vodič ukoliko se odluče na kupovinu novog uređaja.

Pojedine cijene treba uzeti sa rezervom jer iste mogu varirati u zavisnosti od internih memorija telefona. 

Kategorija do €250

Moglo bi se reći da u ovu grupu spadaju uređaji koji mogu da budu zanimljivi onim korisnicima koji nemaju previše očekivaja od svojih telefona i koji racionalnom kupovinu tačno znaju šta traže na osnovu svojih prethodno ustanovljenih potreba. Takođe, treba imati na umu da je ovo kategorija pristupačnih telefona većini korisnika, a koji opet za uzvrat nude krajnje korektne performanse. Neki od modela koje bismo mi izdvojili su:

Kategorija do €500

Ovu kategoriju možemo uvrstiti u srednju jer nudi širok spektar uređaja koji se odlikuju vrlo dobrim performansama i završnom obradom i predstavljaju na neki način predvorje pred ulazak u višu kategoriju i na kraju onu u kojoj se nalaze flagship telefoni.

Svako ko dosta dugo nije mijenjao svoj telefon, u ovoj kategoriji će itekako imati izbor uređaja koji po snazi hardvera nisu na samom vrhu, ali raspolažu sa više nego prihvatljivom opremljenošću koja će zadovoljiti mnoge, ne previše zahtjevne korisnike. Zanimljivo je da u ovoj kategoriji nailazimo na starije ali dosta dobre iPhone 8 i Samsung Galaxy S9 modele.

Kategorija do €750

Prije nego što uđemo u flagship zonu gdje se cijene kreću i preko 1.000 eura, red je predstaviti, prema mom mišljenju, možda i najinteresantniju cenovnu kategoriju telefona. Daleko od toga da su uređaji od preko 500 eura olako priuštivi većini korisnika, posebno sada za vrijeme ekonomske krize, ali sigurno je da se radi o veoma kvalitetnim modelima i njihova kupovina predstavlja ulaganje za narednih nekoliko godina.

Ovde se nalaze telefoni čiji je hardverski sklop jedan od najmodernijih na tržištu i koji su namijenjeni nešto zahtjevnijim korisnicima koji žele da za svoj novac dobiju snažnu mašinu za svakodnevnu upotrebu – a od kojih očekuju da isporuče kvalitetno korisničko iskustvo, bilo da su u pitanju brzina, baterija, kamera, završna obrada ili nešto drugo.

Kategorija preko €750

Sada ulazimo u čistu „egzotiku“. Ovo je grupa telefona koji „imaju sve“. Jednostavno, za raspon cijene na ovom terenu dobijate gotovo sve što se danas od modernog telefona može očekivati, pa čak i više od toga. Modeli koje ćemo ovde izlistati jednostavno zadovoljavaju najveću grupu korisnika – možda samo cijenom ne.

U ovom segmentu konkurencija postaje sve snažnija i ima toliko modela telefona koji odgovaraju na sve moguće zadatke korisnika, a koji se opet toliko razlikuju između sebe. Sam izbor kupovine određenog brenda u ovom segmentu, zasniva se isključivo na ličnim afinitetima korisnika koji su spremni da izdvoje veliki novac za pametni telefon.

Nadamo se da će neki od ovih 40 modela privući vašu pažnju i da bi mogli da vam budu interesantni ako se uskoro odlučujete za kupovinu.

*Još jednom treba pomenuti da cijene modela mogu varirati od količine radne i interne memorije, kao i u zavisnosti od politike prodavnice koja određeni telefon nudi.

Autor: Marko Crnjanski