Ogromne novčane kazne zbog Sјevernog toka 2

Svijet

Kako su naveli iz UOKiK-a, gasovod koji ide od Rusije do Njemačke ometa konkurenciju na energetskom tržištu Evropske unije i krši interese potrošača.

Novčana kazna koja je nametnuta ujedno je i najveća koja je dozvoljena, i iznosi 10 odsto godišnjih prihoda Gazproma.

Druge kompanije koje učestvuju u izgradnji Sjevernog toka 2, kažnjene su sa 100 miliona evra.

UOKiK je Gazpromu i drugim kompanijama dao vremenski rok od 30 dana da raskinu ugovore o finansiranju i „povrate“ konkurenciju.

„Izgradnja Sjevernog toka 2 je očigledno kršenje tržišnih pravila“, rekao je predsjednik nadzornog odbora Tomasz Chróstny i dodao da cijene gasa za potrošače moraju biti rezultat „fer tržišne utakmice“.

Kako je rekao, kada Sjeverni tok 2 krene sa radom postoji mogućnost da se cijene gasa povećaju, kao i da dođe do prekida u snabdevanju.

Varšava se dugo protivila izgradnji tog gasovoda koji povezuje Rusiju sa Nemačkom, navodeći da će to povećati zavisnost Evrope od Rusije.

Sa druge strane, neke evropske zemlje navodile su da žele da diverzifikuju svoje energetske izvore, te da Sjeverni tok 2 može da bude jedan od načina da se to postigne.

Poljski predsjednik Andžej Duda 2019. godine sastao se sa predsjedikom SAD kako bi razgovarali o mogućnosti zaustavljanja Sjevernog toka 2. Varšava je takođe potpisala nekoliko ugovora sa američkim kompanijama kako bi zamijenila ruske zalihe. Cilj je bio da Poljska postane sjedište ponovnog izvoza američkog tečnog prirodnog gasa, izjavila je američka ambasadorka u Poljskoj Georgette Mosbacher.