Mask: Na servis ćete ići posle 1.600.000 km

Automobil

Jedna od prednosti električnih automobila o kojoj se manje govori su znatno niži troškovi održavanja i rјeđi odlazak na servis

Prvi čovјek Tesle, Ilon Mask, uvјeren je da će vlasnici novog Modela 3 riјetko imati potrebu da svoj automobil servisiraju.

On je krajem jula na promociji ovog električnog automobila u fabrici u Frimontu izjavio za Car Advice da je „nova generacija elektromotora (koja se ugrađuje u Model 3) konstruisana tako da automobil može da pređe i milion milja (oko 1.600.000 km) između dviјe posјete servisu“.

Kupci će, ipak, u međuvremenu morati da posјećuju servis radi zamјene određenih potrošnih dijelova, kao što su kočnice ili gume, čiji je vijek trajanja znatno kraći.

U Tesli su ubijeđeni u kvalitet pogonskog sklopa i baterija, pa tako garancija na novi Model 3 iznosi 4 godine, dok je garancija na baterije 8 godina. Mask je rekao i da je cilj da se što više servisnih intervencija na vozilu obavlja u kući vlasnika, osnosno daljinskim putem pomoću softverskog apdejta.

Podsjećamo, bazični Model 3 košta u SAD 35.000 dolara (bez subvencija) i ima autonomiju u vožnji od 354 km. Automobil ubrzava od 0 do 96 km/h (0-60 milja na sat) za 5,6 s, dok je maksimalna brzina 209 km/h.