Peking uspješno priključio svoj nuklearni fuzioni reaktor „vještačko sunce“

Tehnologija

Peking je prvi put uspješno priključio svoj nuklearni fuzioni reaktor „vještačko sunce“, piše kineski „Pipls dejli“. Dizajniran je da bude čisti izvor energije, kao pravo Sunce.

Napravljen da imitira prirodne reakcije koje se javljaju na suncu koristeći gasove vodonik i deuterijum kao gorivo, reaktor „HL-2M Tokamak“ je najveći i najnapredniji eksperimentalni uređaj za nuklearnu fuziju u Kini.

Nalazi se u jugozapadnoj provinciji Sečuan i završen je krajem prošle godine. Reaktor se često naziva „vještačkim suncem“ zbog ogromne toplote i snage koju proizvodi, prenosi RT.

„HL-2M Tokamak“ koristi moćno magnetno polje za spajanje vruće plazme i može da dostigne temperature od preko 150 miliona stepeni Celzijusa, što je približno deset puta toplije od Sunčevog jezgra.

„Razvoj nuklearne fuzione energije nije samo način za rješavanje kineskih strateških energetskih potreba, već ima i veliki značaj za budući održivi razvoj kineske energije i nacionalne ekonomije“, objavio je „Pipls dejli“.

Projekat je dio kineskog učešća u Međunarodnom termonuklearnom eksperimentalnom reaktoru (ITER) sa sjedištem u Francuskoj.

ITER je najveći svjetski projekat nuklearne fuzije i košta oko 20 milijardi eura. Uključuje 35 zemalja i očekuje se da bude završen 2025. godine.

Kineski naučnici od 2006. godine rade na razvoju manjih verzija reaktora nuklearne fuzije, uključujući „HL-2M Tokamak“.

Fuzija se smatra svetim gralom energije i ona pokreće Sunce, ali postizanje fuzije je izuzetno teško i izuzetno skupo.
Iskorišćavanjem energije proizvedene nuklearnom fuzijom moguće je iskoristiti gotovo neograničenu čistu energiju. Istraživači širom svijeta decenijama pokušavaju da postignu taj cilj. Glavno pitanje je pronalazak pristupačnog načina zadržavanja vruće plazme u cjevovodu u jednom prostoru i održavanje stabilnosti dovoljne za pojavu fuzije.