FIFA kategorično protiv “privatne” Superlige, prijeti i kaznama

Sport

Međunarodna fudbalska federacija FIFA i članice njene konfederacije jasno se protive osnivanju bilo kakve “privatne” superlige, a klubovi ili igrači koji bi igrali u takvom takmičenju bili bi kažnjeni.

Ideja o stvaranju evropske superlige, u kojoj bi se takmičili najbolji i najbogatiji evropski klubovi, nije nova, a Svjetska kuća fudbala jasno je izrazila svoj stav.

FIFA je, kao i ostali iz njene konfederacije, izričito protiv osnivanja takvog takmičenja, koje neće priznati zvanične fudbalske organizacije.

Pored toga, FIFA je zaprijetila i kaznama za sve klubove i igrače koji bi potencijalno učestvovali u Superligi, u smislu da im neće biti dozvoljeno da učestvuju na bilo kom takmičenju u organizaciji FIFA ili članica njene konfederacije.

Saopštenje su potpisali čelnici FIFA Đani Infantino, ali i predsjednici kontinentalnih federacija – AFC (Azija), KAF (Afrika), KONKAKAF (Severna i Srednja Amerika i Karibi), Konmebol (Južna Amerika), OFC (Okeanija) i UEFA (Evropa).

Eventualno stvaranje evropske superlige u velikoj mjeri bi umanjilo značaj Lige šampiona, kao zvaničnog takmičenja UEFA, što FIFA i ostale konfederacije ne žele da dopuste.

Takođe, FIFA je nagovijestila proširenje svjetskog klupskog prvenstva, koje sada okuplja šest najboljih ekipa sa kontinenata, a ubuduće bi moglo da preraste u turnir na kojem će učestvovati 24 najbolja svjetska kluba.