Ilon Mask i taktika očuvanja biznisa spavanjem u fabrici

Milioneri

Oko kompanije Tesla posljednjih nedjelja kruže razne špekulacije o prevelikoj potrošnji novca i premalenim prihodima

Kako bi osigurao povećanje proizvodnih kapaciteta u Tesli njen vlasnik Ilon Mask je ponovo pribjegao taktici spavanja u fabrici, prenosi B92.

Neki analitičari ove industrije krajem prošlog mjeseca predviđali su čak i skori bankrot ove kompanije. Glasinama je na kraj odlučio je da stane sam Ilon Mask pa se povodom 1. aprila našalio s bankrotom kompanije i tako pokušao da smiri strasti i crna predviđanja.

Nedugo nakon toga saznalo se i kako situacija, bar što se tiče proizvodnje, više nije tako crna. Problematična proizvodnja Modela 3, koji nikako da dostigne nedjeljne i mjesečne ciljeve, počela je napokon da raste i trenutno s linije nedjeljno izlazi oko 2.000 vozila ovog tipa. Do kraja kvartala plan povećati to na 5.000 nedjeljno, što znači da bi do kraja godine situacija trebalo potpuno da se stabilizuje – i konačno osigura nešto veći priliv gotovine kompaniji.

A potražnje na tržištu za Teslinim automobilima ne nedostaje. U prva tri mjeseca ove godine proizveli su 29.980 vozila, od čega 11.730 otpada na Model S, 10.070 na Model X, i 8.180 na Model 3. Ovaj posljednji, iako s najmanjim proizvodnim učinkom, prodaje se za sada isključivo u SAD, pa je s nešto više od 8.000 komada u tri mjeseca postao najprodavaniji električni automobil na tom tržištu.