Honda Legend: Prvi samovozeći automobil u prodaji

Automobil

Japanski proizvođač automobila Honda predstavio je Legend, djelimičnu samovozućuću limuzinu u Japanu, što ga čini prvim proizvođačem automobila na svijetu koji (može) prodavati vozila opremljena novom, sertificiranom tehnologijom automatizacije trećeg stepena.

Ljestvica autonomije vozila ima pet nivoa, a peti predstavlja potpuno autonomno vozilo kojem ni u kojem slučaju nije potrebna pomoć vozača. Vozila trećeg nivoa, koja bi Honda trebala poslati na japanske puteve do kraja marta, moći će, na primjer, voziti aiutoputem sa gustim saobraćajem.

– Nova tehnologija automatizacije veliki je korak ka uklanjanju nesreća uzrokovanih ljudskim greškama, rekao je novinarima glavni inženjer Yoichi Sugimoto.

Hondin sistem Traffic Jam Pilot može pod određenim uslovima kontrolisati ubrzanje, kočenje i upravljanje automobilom. Jednom kada se sistem aktivira, vozač takođe može gledati filmove ili koristiti navigaciju na ekranu, što pomaže u ublažavanju umora i stresa tokom vožnje u gužvi, kažu iz kompanije.

U slučaju očekivane opasnosti, vozač može – vibracijama na sigurnosnom pojasu – upozoriti automobil da odgovori na primopredaju upravljanja, dodao je proizvođač. Ako vozač nastavi da reaguje, sistem će pomoći u hitnom zaustavljanju usporavanjem i zaustavljanjem vozila, uz upozorenje okolnih automobila sigurnosnim svjetlima i sirenom.

Globalni proizvođači automobila i tehnološke kompanije, uključujući Googleovu matičnu kompaniju Alphabet, Waymo i Tesla, ulažu velika sredstva u autonomnu vožnju. Uprkos napretku tehnologije, međutim, propisi o autonomnoj vožnji razlikuju se od zemlje do zemlje. Na primjer, Audi je predstavio Sedan A8 s tehnologijom trećeg nivoa 2017. godine, ali regulatorne prepreke sprečavaju ga da vozi javnim putevima, prenosi Indikator.ba.

Japanski automobil biće ograničen na seriju od 100 automobila u Japanu po maloprodajnoj cijeni od 11 miliona jena (oko 85.000 eura). Proizvođač za sada ne planira da povećava proizvodnju ili prodaju modela Legend, rekao je glavni operativni direktor kompanije.