Kina značajno pretekla Evropu po prodaji novih automobila

Automobil

Narodna Republika Kina je značajno povećala svoje vođstvo u prodaji novih automobila u odnosu na zapadnu Evropu.

Dok je u Evropi u januaru i februaru prodato 1,52 miliona automobila, u Kini je ta cifra iznosila 3,96 miliona vozila, prema studiji Autoexperte Dudenhöffer. Prije godinu dana u Europi je prodano 1,99 miliona vozila, a u Kini samo 1,6 miliona u istom periodu.

– U Kini nikada prije u prva dva mjeseca godine nisu postignuti tako visoki podaci o registraciji automobila kao 2021. godine, piše voditelj studije Ferdinand Dudenhöffer, navodi “Abendblatt”. To je jasan znak da je Kina ostavila pandemiju korone iza sebe, dok je Europa još uvijek vrlo duboko u krizi.

Samo u Njemačkoj je u januaru i februaru prodato četvrtinu vozila manje nego u istom periodu prošle godine, naime samo oko 364.000 umjesto 486.000 automobila iz prethodne godine, navodi Abendblatt. Druge zapadnoevropske zemlje su stoga bile još više pogođene.

Prodaja novih automobila pala je za oko 46 posto u Portugalu i Španiji, te za 40 posto u Danskoj. Prema podacima, Irska je bolje prošla među zemljama EU – s minusom od jedanaest posto.

Norveška je jedina zapadnoevropska zemlja koja je povećala prodaju automobila – za pet posto više nego u istom periodu prethodne godine.

Izvor: Indikator.ba