Slovenija odustala od nacionalnog avio-prevoznika

Region

Slovenačka vlada odustala je od planova da osnuje novog nacionalnog avio-prevoznika koristeći fondove EU, piše portal Exyuaviation.

Plan koji mora da odobroi Evropska komisija kako bi ta zemlja dobila grant od 1,6 milijardi eura i 3,6 milijardi kredita da ublaži posljedice pandemije više ne sadrži predlog o finansiranju novog avio-prevoznika.

Evropski zvaničnici prethodno su izrazili zabrinutost zbog plana da se 76 miliona eura utroši na stvaranje nove nacionalne avio-kompanije. Slovenačko ministarstvo navelo je da finansiranje nove avio-kompanije nije bilo u skladu sa „zelenim“ politikama EU.

„Kako se avio-sektor još nije prebacio na obnovljive izvore energije i uglavnom koristi fosilna goriva, ti se zahtjevi nisu mogli ispuniti. Zato smo povukli predlog i trenutno tražimo rješenje za alternativne izvore sredstava“, rekli su iz ministarstva za slovenački list „Delo“.

Slovenija je imala najveći pad komercijalnih letova u EU posle Gruzije, zbog uticaja koronavirusa i bankrota nacionalne avio-kompanije Adrija ervejz krajem 2019. godine.

(B92.net)