Top 10 kriptovaluta po rastu u 2021. godini

Valuta

Kriptovalute se ponašaju poput dionica. Kupujete po jednoj cijeni, prodajete po drugoj, a razlika u cijeni je profit. Koristeći Yahoo Finance, podaci o top 10 kriptovaluta razmatraju procenat dobitka svake kriptovalute od početka 2021. godine do danas.

Top 10 kriptovaluta po rastu u 2021. godini

1. Binance: +777.39%
2. Dogecoin: +700%
3. Cardano: +616.7%
4. Polkadot: +380.63%
5. Stellar: + 307.69%
6. Chainlink: +192.5%
7. Ethereum: +168.36%
8. Tezos: +166.5%
9. Vechain: +150%
10. Bitcoin: +95.21%

Binance

Binance je kriptovaluta berze Binance , koja je jedna od najkorišćenijih berzi kriptovalutama na svijetu.

Dogecoin

Prvobitno zamišljena kao šala, Dogecoin je privukao pažnju javnosti i od osnivanja bilježi astronomski rast. Najzaslužniji za rast vrijednosti ove kriptovalute su investitori sa patforme Reddit i vlasnik Tesla Motorsa Elon Musk koji je prije izvjesnog vremena jednim tvotom značajno podigao vrijednost ove kriptovalute.

Cardano

Ovu kriptovalutiu su stvorili inženjeri, matematičari i kriptografi. Zamisao im je bila da stvore bolju verziju Ethereuma kao i da stvore bolje rješenje za interoperabilnost blokčejna. Iako znatno manje vrijedan od Ethereuma Cardano bilježi znatan rast vrijednosti izvjesno vrijeme.

Polkadot

Rudari Bitcoina često prodaju svoje nagradne kovanice, stvarajući tako dodatni pritisak na Bitcoin. Polkadot koristi koncept „Proof of Stake“ kako bi izbjegao ovaj problem pripisujući rudarsku snagu udjelu kovanica koje rudar posjeduje, što u suštini destimulišea njihovu prodaju. Ovim se izbjegava potencijalni problem ‘Tragedy of Commons’ sa kojim se Bitcoin može susresti u budućnosti.

Stellar

Nisu sve kriptovalute usmjerene na maloprodaju. Stellarova mreža blokova je dizajnirana za povezivanje finansijskih institucija za velike transakcije. Ovaj specifični blockchain radi na smanjenju vremena transakcije s nekoliko dana kod mnogih posrednika na gotovo trenutno kretanje.

Izvor: HowMuch.net