Rimac predstavio projekat kampusa vrijedan preko 200 miliona eura

Automobil

Proizvođač električnih hiperautomobila i pogonskih sistema za električne automobile, Rimac Automobili predstavio je projekat svog novog tehnološki naprednog sjedišta, koje uključuje testnu stazu, smještajne kapacitete i muzej.

Rimac Automobili su nastali sa vizijom stvaranja uzbudljivih električnih automobila i pogonskih sistema za električna vozila, a u samo deset godina prerasli su iz projekta u garaži u kompaniju koja zapošljava već 1.000 ljudi.

Danas kompanija razvija i proizvodi vlastite automobile i tehnologiju, kao i sisteme elektropogona za brojne svjetske proizvođače automobila.

U skladu sa svojim statusom strateškog partnera velikim kompanijama kao što su Hyundai, Kia i Porsche, Rimac sada želi okupiti sve svoje zaposlene i funkcije na jednoj jedinstvenoj lokaciji a novi upečatljivi kompleks koji je dizajnirao poznati hrvatski arhitektonski studio 3LHD sabraće će sve Rimac vrijednosti.

Novi će kompleks biti baza za istraživanje, razvoj i proizvodnju, a omogućiće kompaniji da izraste od proizvodnje prototipova i projekata u manjim serijama do serijske proizvodnje električnih pogonskih sklopova visokih performansi i baterijskih sistema za brojne globalne automobilske kompanije.

Nova lokacija, utemeljena na ideji stvaranja najboljeg mogućeg radnog okruženja za zaposlenike iz cijelog svijeta, nalazi se samo nekoliko kilometara od trenutnog sjedišta Rimac Automobila i nalazi se na zemljištu od 200.000 m² dok će izgrađena površina doseći oko 100.000 m².

Očekuje se da će biti dovršena do 2023. godine.

Govoreći o uzbudljivim planovima, izvršni direktor i osnivač kompanije, Mate Rimac je rekao kako su prije samo 10 godina Rimac Automobili bili jedan čovjek u garaži.

“Od tada smo narasli na oko 1.000 zaposlenika, ušli u strateška partnerstva s Porscheom, Hyundai Motor Grupom i drugim značajnim partnerima te surađujemo s najvećim imenima automobilske industrije. Ali, ono čemu smo ostali posvećeni je razvoj našeg poslovanja u Hrvatskoj; ponosni smo što smo ostali ovdje i što će ova nova lokacija postati naš dugoročni dom. Sa brzim rastom su dolazili i problemi sa prostorom koje smo „krpili“ sa mnogobrojnim improvizacijama pa smo tako završili u preko 10 zgrada u 6 gradova u Hrvatskoj. Radno okruženje i saradnja između timova nam je od velike važnosti pa smo stoga odlučili da napravimo veliki korak i izgradimo naš dugoročni dom – Rimac Kampus. Želja nam je stvoriti prostor koji najbolje odražava naš brend i naše ambicije, u saradnji s vodećim svjetskim arhitektama kako bismo izgradili kampus koji se uklapa u prirodne ljepote Hrvatske, a istovremeno objedinjuje svaki aspekt Rimac Automobila. Glavni prioritet projekta je stvoriti najbolje moguće radno okruženje za naše zaposlenike te omogućiti posjetiteljima i široj javnosti da uživaju u prostoru i druže se sa zaposlenicima Rimac Automobila. Kampus će sadržavati i poneke neočekivane elemente poput skloništa za životinje, frizera, veterinarsku ambulantu i uzgoj vlastite hrane, ali mi nismo nikad bili konvencionalni pa i Kampus reflektuje naš pristup koji je drugačiji od većine. Kampus je naša odskočna daska za planirani rast u sljedećoj deceniji i nakon toga, jer nas ojačava kao proizvođača hiperautomobila i Tier 1 dobavljača komponenti elektropogona i sistema vozila za velike proizvođače automobila”, kazao je Rimac.

Predviđena finansijska ulaganja u projekt premašuju 200 miliona eura. Početak izgradnje na novoj lokaciji očekuje se do kraja godine, a završetak je planiran 2023. godine.