Netflix najavio rekordan budžet od 17 milijardi dolara za 2021. godinu

Finansije

U izvještaju o zaradi u prvom kvartalu 2021. godine Netflix je otkrio da će ove godine na proizvodnju sadržaja, originalnih filmova i serija, potrošiti više od 17 milijardi dolara, prenosi Variety.

“Kao što smo ranije primijetili, kašnjenja u proizvodnji zbog Covida-19 iz 2020. godine dovešće do većeg broja sadržaja u 2021. godini, a samim tim i većeg budžeta”, istakli su iz kompanije u svom pismu dioničarima.

“I dok je uvođenje vakcina vrlo neujednačeno u cijelom svijetu, mi se vraćamo i proizvodimo sigurno na svim većim tržištima, osim u Brazilu i Indiji. Pod pretpostavkom da će se ovo nastaviti, ove ćemo godine potrošiti više od 17 milijardi dolara na proizvodnju sadržaja i nastavićemo da isporučujemo nevjerovatan raspon naslova za naše članove, više ‘originalnih proizvoda’ u odnosu na prošlu godinu”, najavili su iz Netflixa.

U 2019. godini kompanija je potrošila više od 15 milijardi dolara u odnosu na 12 milijardi dolara u 2018. godini, a procijenjeno je da je 2020. potrošila oko 17 milijardi dolara, a analitičari iz BMO Capital Markets procjenjuju da bi ovakvim tempom mogli potrošiti i do 26 milijardi dolara do 2026. godine.

Takođe, osnivač i koizvršni direktor Reed Hastings te glavni izvršni direktor Greg Peters nagovijestili su ulazak kompanije na tržište videoigara kazavši kako su videoigre vrlo važan dio industrije zabave te kako pokušavaju bolje razumjeti na koji način mogu proširiti sferu djelovanja omiljenih likova s ekrana.

Izvor: Biznis.ba