Najveća svjetska berza kriptovaluta pod istragom zbog pranja novca

Valuta

Binance, najveća svjetska berza kriptovaluta prema volumenu transakcija, na meti je istrage američkih vlasti zbog pranja novca, piše Bloomberg.

Stručnjaci specijalizovani za istrage poreza i pranja novca istražuju najveću kripto berzu na svijetu, navodi se u izvještaju.

Binance upravlja raširenim globalnim carstvom kripto trgovine, uključujući derivate, kojima je u osnovi zabranjeni na američkom tržištu. Binance je sve donedavno očekivao kako će se pritisak regulatora na njih neće odnositi. Bivši bankarski regulator Brian Brooks postavljen je za predsjednika uprave Binanceove američke podružnice prošlog mjeseca.

Binance ima sjedište na Kajmanskim ostrvima, prenosi Seebiz.eu..

“Svoje zakonske obaveze shvatamo vrlo ozbiljno i sarađujemo s regulatorima i agencijama za sprovođenje zakona”, rekla je portparolka Binancea.

“Naporno smo radili na izgradnji robusnog programa usklađenosti koji uključuje principe i alate za sprečavanje pranja novca koji finansijske institucije koriste za otkrivanje i rješavanje sumnjivih aktivnosti.”

Odbila je dalje da komentariše prijavljenu istragu.

Istraga Binancea još je jedan udarac kripto sceni u danu kad je izbrisano 365 milijardi dolara tržišne kapitalizacije na kripto tržištu. A sve je krenulo tvitovima Elon Musk.