Huawei lansirao svoj operativni sistem, bacio rukavicu Googleu i Appleu

Mobilni

Huawei je u srijedu lansirao svoj operativni sistem na mnoštvu uređaja, uključujući pametne telefone. Ovaj potez dolazi u trenutku kad se kineski tehnološki div pokušava manje oslanjati na američku tehnologiju i mogao bi se suprotstaviti softveru Applea i Googlea.

HarmonyOS pokrenut je 2019. godine nakon što je američka administracija stavila Huawei na crnu listu, uskrativši mu pristup Googleovom operativnom sistemu Android. Taj je potez, zajedno s daljim sankcijama koje ograničavaju pristup Huaweiju kritičnim poluprovodnika, osakatio njegovo poslovanje s pametnim telefonima samo nekoliko mjeseci nakon što je postao igrač broj jedan na svijetu.

Huawei razvija HarmonyOS od 2016. godine i naplaćuje ga kao operativni sistem koji može raditi na mnogim uređajima povezanim s internetom, od pametnih telefona do prenosnih uređaja. Kompanija tvrdi da je programerima lako stvoriti aplikacije koje mogu raditi na različitim proizvodima.

Fokus na HarmonyOS-u koji radi na različitim uređajima jedan je od načina na koji Huawei pokušava razlikovati svoj operativni sistem od Googleovog Androida i Appleovog iOS-a.

“HarmonyOS je dizajniran da pruži vezu između sve većeg broja povezanih uređaja koje Huawei cilja”, rekao je Ben Wood, glavni analitičar u CCS Insightu.

Danas na tržištu mobilnih uređaja dominiraju dva operativna sistema – Googleov Android i Appleov iOS. U prošlosti su kompanije od Microsofta do Samsunga pokušavale, ali nisu uspjele, stvoriti održive alternative.