Bafet investirao u najveću digitalnu banku

Banke

Berkšir Hatavej, kompanija poznatog investitora i jednog od najbogatijih ljudi na svijetu Vorena Bafeta investirala je pola milijarde dolara u Nubank, brazilsku digitalnu banku.

Taj novac biće iskorišćen za nastavak međunarodne ekspanzije, kao i za privlačenje novih rukovodilaca iz velikih tehnoloških kompanija, saopštila je revolucionarna digitalna banka koja je pomrsila konce tradicionalnim bankama.

Nubank je izvijestio da trenutno ima više od 40 miliona korisnika u Brazilu, Meksiku i Kolumbiji.

Izvršni direktor Nubanka David Velez rekao je da će ova investicija pomoći u „demokratizaciji pristupa finansijskim uslugama“ širom Latinske Amerike, gdje samo polovina stanovnika ima bankovne račune, a oko 21% koristi kreditne kartice.

„Niko nije mislio da je moguće promijeniti finansijski sistem, ali oduvjek smo bili uvjereni da postoji prostor za promjenu i inovacije i, što je još važnije, da kupci zaslužuju bolju uslugu“, rekao je Velez.

Iako se upravo legendarni investitor Voren Bafet više puta izjašnjavao protiv digitalne imovine, ova investicija Berkšir Hataveja može ukazati na to da je kompanija otvorenija za tu ideju.

Bafet je ranije lično govorio o bitkoinu i drugim kriptovalutama, rekavši da one „u osnovi nemaju nikakvu vrijednost“ i da nikada neće sam posjedovati nijednu. Na sastanku akcionara prošlog mjeseca, potpredsjednik Berkšir Hataveja i deska ruka Vorena Bafeta, Čarli Manger, oštro je kritikovao bitkoin rekavši da je „odvratan, koristi otmičarima i zelenašima“.

Međutim, tokom prošle godine, multinacionalni konglomerat uložio je u više firmi povezanih sa tehnologijom, uključujući kompaniju za klaud tehnologiju Snowflake. Berkšir Hatavej, takođe, od 31. marta posjeduje i akcije Epla i Amazona vrijedne milijarde dolara.

Izvor: BIZLife