Kina naredila bankama da blokiraju kripto transakcije, tržište u padu

Valuta

Narodna banka Kine (PBOC) u ponedjeljak je poručila glavnim finansijskim institucijama u zemlji da prestanu da olakšavaju transakcije s virtualnom valutom, povećavajući negativan osjećaj na kripto tržištima.

Banke ne smiju pružati proizvode ili usluge kao što su trgovanje, kliring i poravnanje za kripto transakcije, navodi se u saopštenju PBOC-a. Takođe moraju osigurati prepoznavanje kapitalnih računa mjenjača virtualnih valuta i slobodnih prodavaca te pravovremeno prekinuti vezu za plaćanje transakcijskih sredstava, navodi se u saopštenju.

Kriptovalute su pale, trgovanje bitcoinima kretalo se blizu 32.000 dolara, a ether spustio se ispod 2.000 dolara prvi put od 23. maja.

Iako antikripto pristranost PBOC-a nije nova, najnovije saopštenje dolazi nakon savjetovanja s Industrial and Commercial Bank of China, Agricultural Bank of China, Construction Bank, Postal Savings Bank, Industrial Bank te Alipay i Network Technologyjem.

Centralna banka primijetila je hajku oko transakcija s virtualnom valutom i prepoznala ih kao rizik za ilegalne prekogranične transakcije i pranje novca te izazov za ekonomski i finansijski poredak.

Finansijske institucije i banke složile su se da će preduzeti potrebne korake u skladu sa smjernicama PBOC-a. Postal Savings Bank izdala je saopštenje rekavši da će poduzeti korake za zabranu poslovnih aktivnosti povezanih s virtualnom valutom.

Prema novinaru Colinu Wuu, platforma za platni promet, Alipay i Agricultural Bank of China takođersu objavili slična saopštenja.

Odluka PBOC-a dolazi nakon vladinog suzbijanja aktivnosti kriptokopavanja u provinciji Sečuan, najvećem svjetskom rudarskom području bitcoina. Kina je prošlog mjeseca potresla kripto tržišta, ponovivši dugotrajnu zabranu trgovanja i rudarstva kriptovaluta.

(SEEbiz.eu)