Kinezi preuzimaju najveću fabriku čipova u Britaniji

Akvizicije

Kompanija u kineskom vlasništvu Nekspirija (Nexperia), koja se bavi proizvodnjom poluprovodnika, treba da preuzeme sljedeće nedjelje Njuport Vejfer Fabriku (NWF), najvećeg proizvođača čipova u Velikoj Britaniji, za oko 87 miliona dolara.

Iz Nekspirije, holandske firme koja je u stoprocentnom vlasništvu kineskog Vingtek Tehnolodžija, rekli su za američku tv stanicu da su pregovori o akviziciji u toku.

Fabrika za proizvodnju čipova NWF iz Njuporta, u Južnom Velsu, osnovana 1982. godine, u privatnom je vlasništvu i jedan od malobrojnih proizvođača poluprovodnika u Velikoj Britaniji.

Nekspirija bi trebalo da objavi preuzimanje već u ponedjeljak ili utorak, rekli su izvori CNBC-a.

“U konstruktivnim smo pregovorima sa upravom NWF-a i velškom vladom o budućnosti fabruke. Ne možemo dalje da komentarišemo dok ne završimo pregovore”, rekao je portparol Nekspirije.

Do pregovora dolazi u vrijeme globalne nestašice čipova, zbog koje brojne zemlje nastoje da postanu nezavisnije kada je u pitanju proizvodnja poluprovodnika. Čipovi se danas najvećim dijelom proizvode u Aziji, pri čemu su tajvanski TSMC, južnokorejski Samsung i kineski SMIC među najvećim proizvođačima na svijetu.

Tom Tugendhat, šef istraživačkog tim britanske vlade za Kinu i predsednik Odbora za spoljne poslove, naveo je u pismu upućenom u junu Kvasiju Kvartengu, ministru za poslovni sektor u Ujedinjenom Kraljevstvu, da je zabrinut zbog potencijalnog preuzimanja NWF-a.

“Moram ponovo da naglasim da to što kineski entitet preuzima vodeći pogon u Velikoj Britaniji za razvoj i preradu silicijuma od 200 mm i za tehnologije poluprovodnika, po mom mišljenju, predstavlja značajnu ekonomsku i nacionalnu bezbjednosnu pretnju”, naveo je Tugendhat, dodaje se u prilogu američke tv stanice.