Melburn najbolji grad na svijetu za rad od kuće

City

Najbolji grad na svijetu za rad na daljinu je Melburn (Melbourne), prema rang listi platforme za nekretnine Nestpick.

Melburn je dobio najviše ocjene u više kategorija važnih za uslove života, kao što su bezbjednost, zdravstvena zaštita, kultura i razonoda u slobodno vrijeme, kao i infrastuktura za rad na daljinu, prenosi CNBC.

Australijska metropola je takođe samo jedan od 10 gradova na Nestpickovoj rang listi koji nudi “digitalnu nomadsku” vizu – specifičan dokument koji omogućava samozaposlenima i stranim radnicima da od kuće rade u toj zemlji.

Na drugom mjestu ove rang liste nalazi se Dubai, treći je Sidnej, a slijede Talin, London, Tokio, Singapur, Glazgov, dok prvoplasiranih deset zaokružuju Montreal i Berlin.

Nestpickova studija je obuhvatila 75 svjetskih gradova, koje je ta platforma izabrala na osnovu raznih istraživanja u kojima su oni često navođeni kao destinacije “najbolje za život”.

Gradovi su ocjenjivani u tri opšte kategorije – troškovi i infrastruktura, zakonodavstvo i slobode i uslovi života.

Primjera radi, kada je riječ o troškovima i infrastrukturi, analizirane su cijene i dostupnosti odgovarajućeg prostora za kućni ofis.

U slučaju Melburna, prosječna stanarina za apartman s jednom spavaćom sobom iznosi 681 euro mjesečno. San Francisko je u tom pogledu najskuplji sa cijenom zakupa prostora za kućni ofis od 1.736 eura mjesečno, dok je Rio de Žaneiro najjeftiniji sa prosječnom kirijom od 119 eura mjesečno.

Nestpick je takođe prilikom ocjenjivanja uzimao u obzir procenat potpuno vakcinisanih žitelja svakog grada protiv kovida-19, kao indikator vladinih odgovora na tekuću zdravstvenu krizu, navodi američka tv stanica a prenosi Tanjug.

Izvor: BiznisInfo.ba