Goldman Sachs kupuje NN Investment Partners za 1,8 milijardi dolara

Akvizicije

Kompanija Goldman Sachs zaključila je ugovor o preuzimanju evropske korporacije za upravljanje imovinom investitora širom svijeta NN Investment Partners za 1,6 milijardi eura (oko 1,86 milijardi dolara). NN Investment Partners sa sjedištem u Hagu u Holandiji, posluje skoro 175 godina i zapošljava više od 900 ljudi u 15 zemalja. Ima oko 355 milijardi dolara imovine pod nadzorom i približno 70 milijardi dolara imovine pod savjetom.

U saopštenju za štampu, Goldman Sachs je istakao da će se zaposleni u NN Investment Partners pridružiti njihovoj kompaniji kad se transakcija završi, prenosi Finbold.

Goldman Sachs preuzima holandsku firmu onog trenutka kada Holandija postaje značajno mjesto za evropsko poslovanje investicione banke sa sjedištem u Njujorku.

Kompanija je saopštila da može imati koristi od ekspertize NN Investment Partners, koja može pomoći u jačanju njene platforme za upravljanje i distribuciju fondova kroz maloprodajne i institucionalne kanale u Evropi. Banka je napomenula da će kupovinom firme njena imovina u vrijednosti od 600 milijardi dolara biti pod nadzorom u Evropi.

Goldman Sachs trenutno nadzire imovinu vrijednu 2,3 biliona dolara širom svijeta. Dijelom ugovora, Goldman Sachs Asset Management će sklopiti ugovor o dugoročnom strateškom partnerstvu sa NN Group za upravljanje imovinom vrijednom oko 190 milijardi dolara.

„Ova akvizicija nam omogućava da ubrzamo našu strategiju rasta i proširimo našu platformu za upravljanje imovinom“, izjavio je predsjednik i izvršni direktor Goldman Sachsa Dejvid Solomon: „U ponudi NN Investment Partners-a, oni su uspješno integrisali održivost koja odražava našu sopstvenu ambiciju da odgovorno ulaganje i upravljanje stavimo u središte našeg poslovanja. Radujemo se partnerstvu sa timom kompanije NN Investment Partners jer se fokusiramo na pružanje dugoročne vrijednosti našim klijentima i akcionarima.”

Transakcija je najveća akvizicija Goldman Sachsa od kada je Solomon postao izvršni direktor kompanije 2018. godine, piše Finbold.

Izvor: Biznis.rs.