Drastičan pad prodaje automobila u Evropi

Automobil

Prodaja automobila u Evropi se smanjuje, nakon nekoliko mjeseci blagog oporavka prodaja je zaustavljena zbog nedostatka čipova pa se više ne može mjeriti ni sa prošlogodišnjim pandemijskim rezultatima.

Registracije novih automobila pale su 18 odsto u avgustu i 24 procenta u julu u odnosu na prošlogodišnje nivoe, saopštilo je industrijsko udruženje ACEA. Prodaja je sada porasla za samo 13 odsto u prvih osam mjeseci 2021. godine, ali treba uzeti u obzir da je 2020. godine cijela Evropa bila u „zaključana“ od proleća do leta i da saloni gotovo da nisu radili.

Svi su se nadali da će ova 2021. biti godina oporavka i snažnog uzleta, ali to se ne događa, a razlog je jednostavan. Automobilsku proizvodnju uništava globalna nestašica poluprovodnika. Kraj se ne vidi, piše Revija HAK, a prenosi Biznisinfo.ba.

Zato proizvođači automobila sada daju prioritet svojim najunosnijim modelima jer je broj vozila koje mogu proizvesti ograničen.

Brojke u julu i avgustu najgore su od kraja ekonomske krize u eurozoni od 2013. godine. Pad je bio veliki, a najveća evropska tržišta automobila – Njemačka, Francuska, Velika Britanija, Italija i Španija – su zabeležila dvocifrene padove svakog meseca.

Među najvećim proizvođačima automobila, evropska prodaja pala je prošlog mjeseca 14 odsto za Volkswagen grupu, 29 procenata za Stellantis i 23 odsto za Renault prošlog mjeseca. Registracije su pale za 38 odsto za Daimler i 18 procenata za BMW.