Ovako je Rijana za 10 godina napravila milijarde

SHOWBIZ

Robin Fenti je poslovna žena za primjer. Deset godina unazad pažljivo je prate mediji koji se bave uspješnim, bogatim i uticajnim ljudima, damama pogotovo.

Forbes-ova ovogodišnja procjena je da je gospođica Fenti, rodom sa Barbadosa, ’teška’ 1,7 milijardu dolara i da dalje prognoze njenog poslovanja nisu ni malo za potcjenjivanje. Već je na njihovoj listi najuticajnijih, a Time ju je još prije tri godine bez sumnje svrstao u 100 poslovnih ljudi sa najvećim uticajem na svijet ikada.

Robin Fenti ima 33 godine, porijeklom je iz siromašne porodice, a njen prvi kontakt sa poslom i prodajom bio je u društvu oca, agresivnog alkoholičara i neambicioznog magacionera. Pomagala je ocu da na uličnoj tezgi prodaje garderobu. Kao djevojčica je patila od čestih i jakih glavobolja koje su nestale, kako je izjavila za Vogue, kada su se njeni roditelji razveli. Tada je imala 12 godina.

Od kada je ušla u poslovne ’trgovinske i modne’ vode pijre tačno deset godina, pa do danas, zaradila je 600 miliona dolara. A za one preostale 1,2 milijarde dolara zaslužan je show business, njen glas, stas, ali i odličan odabir saradnika na komponovanju pjesama, produkciji, promociji, turnejama. Robin Fenti, poznata i kao Rijana, oborila je sve muzičke i poslovne rekorde na više nivoa, a tek počinje, kako se čini.

Prije deset godina je pustila u promet svoj prvi parfem Reb’l Fleur, zatim i drugi i treći i četvrti. Šest godina kasnije lansirala je cijelu kozmetičku liniji Fanty Beauty, a godinu dana i zvanično je sazrela za ulazak među modne aždaje kreiranjem donjeg veša Savage X Fenty. Ni manje ni više, ali za svoje kreacije je 2019. potpisala sa luksuznom modnom grupacijom LVMH i to je prva žena koja je kreirala originalan brend za njih i prva crnkinja koja to uspjela. Inače je i prvo crno lice koje Dior uzeo za svoje zaštitno lice. Odmora za nju nema, tako da je prošle godina u promet pustila i kozmetičku liniju za negu kože Fenty Skin, a u pripremi je i linija za negu kose.

Rijana je i vlasnica dijela muzičke striming platforme Tidal koji je u većinskom vlasništvu Džej Zija.

Rijana nije dala mnogo intervjua kao Robin Fenti, poslovna žena. Za Vogue je prošle godine pričala o tome kako razmišlja o poslu i kako uopšte postiže da usaglasi muzički život sa životom vlasnice biznisa koji se prilično raširio i veoma je uspješan. „Učestvujem u svakoj odluci koja se tiče odabira boja ili materijala i sama dajem nazive nijansama šminke iz linije Fanty Beauty, pišem opise proizvoda. U toku sam sa svakom sitnicom koja se tiče mog posla“, izjavila je.

Saradnici su potvrdili da je veoma detaljna i da je zanimaju svaki konac, šav i porub na tkanini. Sati provedeni za klavirom ili na časovima pjevanja i plesa, mogu se uporediti sa satima koje provodi posvećena podizanju svog Fanty biznisa.

Iako je više puta rekla da je Madona njena vječna inspiracija i da ju je Madona svojim stilskim pomjeranjima što na sceni što u modnim kreacijama pokrenula i učila, čini se da je učenik prevazišao učitelja. Od singlova Pon de Replay i Umbrella, preko osam albuma koje je izdala i nekoliko planetarnih turneja, Rijana još nije rekla šta ima, a tek Robin Fenti ima šta da kaže. Upisala se u muzičke ikone, to je sigurno, a ako ovako nastavi, upisaće se i u modne i kozmetičke.