Brus Li kao poslovan čovjek kakvog niste upoznali

SHOWBIZ

Brus Li (1940-1973) nije bio samo velika američka zvijezda i simbol azijske borilačke kulture, što sa filmskog platna što u realnosti, već je i pop ikona prošlog vijeka.

Za sve ljubitelje sporta Brus je takođe zvezda jer je pionir MMA borilačkih vještina. Bio je veoma inovativan i svjedoci tvrde izuzetno vrijedan i uporan u ideji da izuči sve postojeće vještine i napravi novu sintezu i nov stil. Džit kun do je tako postao pravac Brisa Lija koji i danas živi kroz njegove nasljednike i škole.

Nekoliko filmova koje je Li snimio ušli su u istoriju. Ali, ušlo je u istoriju i iskustvo statista sa snimanja tih istih filmova. Čak je i Tarantino u jednom od podkast gostovanja pričao šta je sve saznao o Brusu Liju i njegovoj posvećenosti poslu. Sve je moralo da bude po njegovom i svi su ga mrzjeli.

„Mrzjeli su Brusa Lija i svi su to znali. Uvjek je statiste udarao punom snagom, bez glume. Nije imao ni malo poštovanja prema saradnicima i kaskaderima. Zapravo je mislio da nisu dovoljno dobri i želio je da scene izgledaju realno“, ispričao je reditelj Kventin Tarantino.

Nije tajna da je Brus Li mladost proveo u stvarnim uličnim tučama, po kvartovima Hong Konga. Borba je bila cijeli njegov život. Želio je savršenstvo, majstorstvo i autentičan pravac vještine i filozofije života i rada. I, uspio je, ali je rano završio život, vjerovatno zbog previše popijenih tableta protiv bolova.

Brus Li i suština

„Svako znanje je znanje o sebi. Kod mene su dolazili po znanja, ali ne o tome kako da se odbrane ili bore, već o tome kako da se izraze kroz pokret. To može da bude izraz ljutnje, odlučnosti, nije važno. Plaćaju me da ih naučim da koriste svoje tijelo kroz borbene pokrete kako bi usavršili umjetnost izražavanja. Zvučaće filozofski, što i jeste, ali suština je dovesti u stanje harmonije prirodni instinkt i kontrolu. Ni jedno ni drugo ne smije da preuzme ulogu i pređe u ekstrem. U tom slučaju čovjek će postati ili neznalica ili mehaničko biće koje ne može biti ljudsko biće. Cilj je savršen spoj u čovjeku koji bi se mogao opisati kao prirodna neprirodnost, dvije polovine cjeline“, u intervjuu 1971. rekao je Brus Li novinaru Pjeru Brentonu.

Na stranu velika popularnost i novina koju je svojom pojavom donio američkoj filmskoj produkciji, Brus Li je bio majstor i osnivač džit kun do borilačke vještine i životne filozofije. Kako je napisao u knjizi na kojoj je radio dok je ležao zbog povrede kičme, u džit kun do se ulazi da biste ovladali voljom.

„Zaboravite na pobjede i poraze, na ponos i bol“, zapisao je Brus Li.

Brus Li pravila u poslu

Rast kineske ekonomije, prijetnja Kine kao sljedeće imanentne supersile i ulazak istočnjačke kulture na velika vrata Zapada, odrazilo se na aktuelnu poslovnu atmosferu i estetiku.

Tako je i Brus Li svojim likom, djelom i razmišljanjima postao uzor delu poslovnog sveta koji usvaja istočnjačke manire i principe poslovanja.

Prvo i osnovno Lijevo pravilo na koje se vrijedi ugledati je da ne morate da smislite nešto potpuno novo da biste uspjeli u poslu. Ne morate, recimo, da proizvedete potpuno nov telefon. Sve što treba da uradite je da od postojećih uzmete najbolje, ono što ne valja izbacite. Dobićete nov proizvod kao spoj već poznatih, dobrih dijelova.

Usredsredite se na svoje snage. Ne bavite se slabostima. Li je postao majstor borilačke vještine koju je pretvorio u projekat, projekat u proizvod i sve je to bio dobar biznis.

„Ako sebi postavljate granice u svemu što radite, fizičke ili neke druge, taj će se pristup proširiti na cijeli vaš život i rad. Nema granica. Postoje visoravni do kojih možete da stignete, ali na njima ne smijete da ostanete. Morate da idete više“, napisao je Brus Li u knjizi Tao i džit kun do koju je izdala njegova žena nekoliko godina nakon Lijeve smrti.

Izvor: Bonitet.com