Opklade u vrijednost funte izazov za najveće svjetske investitore

Valuta

Najbolji početak godine britanske funte od 2018, izaziva najveće svjetske investitore da se klade protiv Ujedinjenog Kraljevstva, odnosno visokoj vrijednosti valute u ovoj zemlji.

Oni vide ekonomiju zakočenu Brexitom i inflaciju na najvišem nivou u protekloj deceniji kao dobre razloge da budu pesimistični. Iako je valuta do sada izdržala nevolje premijera Borisa Džonsona (Boris Johnson), izgledi za veće poreze koji opterećuju potrošače potkrepljuju uvjerenje da trenutna snaga funte ne može dugo trajati, piše Bloomberg.

„Očekujemo da će se funta izboriti do kraja kvartala, jer približavanje povećanja poreza u Velikoj Britaniji u aprilu naglašava pritisak na realne prihode“, rekla je šef strategije deviznog kursa u Rabobank Džejn Foli (Jane Foley), i dodala da će situacija navesti tržište da preispita očekivanja o visini povećanja kamatnih stopa Banke Engleske ove godine.

Foli očekuje da će funta oslabiti na 1,33 dolara do kraja kvartala, sa trenutno 1,37 dolara. Britanska valuta je ove godine porasla za oko 1,3 odsto, što je čini jednom od najjačih deviznih kurseva.

Investicioni direktor u Aberdeen Asset Management Džejms Ejti (James Athey), kladio se ovog mjeseca da će funta depresirati u odnosu na jen. Amundi, najveći evropski menadžer imovine, takođe predviđa pad funte, dok Stiven Barou (Steven Barrow) iz Standard banke, čije su opklade prošle godine u 48 odsto slučajeva bile uspješne, savjetuje klijente da manje koriste funte, a prije dolare.

Šef istraživanja valuta G-10 u Credit Agricole SA u Londonu Valentin Marinov rekao je da oprezno prate situaciju u vezi sa precenjenom funtom.

Tehnički faktori, poput pozicioniranja hedž fondova, takođe su bili odgovorni za rast funte. Špekulanti su krajem prošle godine oštro smanjili svoje opklade na funtu, što je pomoglo da valuta raste.

Drugi stratezi poput Goldman Sachs Group Inc. kažu da rast funte još nije završen, dok su trgovci manje oprezni.