Informacija iz Basela katapultirala bitcoin

Valuta

Bitcoin je u četvrtak skočio više od 13 posto, iznad 38.000 dolara nakon što je predlog Bazelskog odbora bankama dao zeleno svijetlo da drže vodeću kriptovalutu i drugu digitalnu imovinu.

Najpopularnija kriptovaluta dostigla je najviših 38.461 američkih dolara tokom ranog poslijepodneva, pojačavajući rast koji je započeo još juče.

Bazelski odbor za nadzor banaka, koji postavlja međunarodne bankarske standarde, preporučio je strože kapitalne zahtjeve za držanje bitcoina od dionica i obveznica.

Odbor je predložio ponder rizika od 1.250% za bitcoin, ether i sve ostale kriptovalute, isključujući stabilne kovanice koje u potpunosti imaju rezerve. To znači da bi banka trebala držati kapital ekvivalentan nominalnoj vrijednosti izloženosti bitcoinima.

“Izloženost od 100 USD dovela bi do ponderirane aktive od 1250 USD, koja kada se pomnoži sa minimalnim kapitalnim zahtjevom od 8% rezultira minimalnim kapitalnim zahtjevom od 100 USD (tj. ista vrijednost izvorne izloženosti, jer je 12,5 recipročna 0,08 ), “stoji u predlogu.

Iako je Basel bitcoin kategorizovao kao imovinu s visokim rizikom, tržišna reakcija bitcoina sugeriše da su investitori vjerovatno očekivali još gore

Prije informacije iz Basela, bitcoin je već bio u solidnom plusu zahvaljujući odluci El Salvadora koji je postao prva zemlja u svijetu koja je uvela bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja nakon što je Kongres u srijedu usvojio predlog predsjednika Nayiba Bukele o prihvatanju te kriptovalute. Sa 62 od 84 moguća glasa zakonodavci su glasali za donošenje zakona o prihvatanju bitcoina, usprkos bojazni od mogućeg lošeg učinka na program El Salvadora s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) u vrijednosti od milijardu dolara.

Predsjednik Bukele zagovara korištenje bitcoina jer bi, po njegovom mišljenju, to moglo zaštititi devizne doznake iseljenika od ekstremno visokih naknada u dolarskim transferima. Prema zakonu, kompanije će morati da prihvataju bitcoin kao sredstvo plaćanja za robe i usluge. U toj kripovaluti će biti moguće plaćati i poreze.

Korištenje bitcoina kao zakonskog sredstva za plaćanje počeće za 90 dana, a kurs tečaj bitcoina prema dolaru će odrediti tržište.