Apple sprema novu veliku akviziciju

U posljednjim finansijskim rezultatima Applea vidljivo je da je ova kompanija povećala svoju zalihu gotovine na čak 256,8 milijardi američkih dolara

Zbog poreskih razloga Apple ne drži ovaj novac u SAD-u, već je 93% leži na računima u drugim zemljama, ali to nije što brine američke bankare. Oni su već počeli spekulisati što bi Apple mogao s tolikim novcem učiniti.

Američka investiciona banka Citigroup objavila je tako svoje predviđanje da će Apple krenuti u neku veliku akviziciju, kako mu ogromni novac ne bi samo tako stajao neangažovan. Izdvojili su sedam mogućih meta za preuzimanje koje bi Apple kupio bez problema, a koje bi mu mogle pomoći u poslovanju.

Uz Disney, o kojem se već neko vrijeme govori, na tom su popisu i Tesla, Netflix, Hulu, Activision Blizzard, Electronic Arts i Take Two Interactive Software. Svaka od ovih kompanija donijela bi Appleu nešto drugačije, pa je pitanje samo u kojem bi smijeru Tim Cook htio okrenuti globalnu strategiju Applea.

Bez obzira na to hoće li krenuti u veliko preuzimanje ili ne, bankari i dalje smatraju da je pred ovom kompanijom svijetla budućnost, te daje preporuku za kupovinu njenih akcija. (Agencije)