UEFA povećala prihod od TV prava za 40 odsto

Sport

U nedjelji kada se utakmicama osmine finala Lige šampiona nastavlja proljećni dio najelitnijeg fudbalskog takmičenja stižu informacije da je UEFA povećala cijenu televizijskih prava u evropskim klupskim takmičenjima za 40 odsto od 2024. godine. Skok cijene povezuje se sa proširenjem Lige šampiona.

Kako javlja agencija Frans pres, ugovoreni su novi aranžmani na globalnom nivou u vrijednosti od 15 milijardi eura za tri sezone ili pet milijardi po sezoni. Očekuje se da će ukupan iznos za ovu sezonu biti 3,6 milijardi eura.

Povećanje zarade od TV prava uticaće i na iznos koji se dijeli učesnicima takmičenja, tako da se procjenjuje da će to zaustaviti bilo kakvu ideju o formiranju nezavisne Superlige koju je 12 klubova imalo u aprilu prošle godine. Među najglasnijima su tada bili Real Madrid, Barselona i Juventus.

Prema saopštenju UEFA, novi format Lige šampiona kojim se broj učesnika povećava sa 32 na 36 klubova od 2024. godine, uz korišćenje „švajcarskog modela“, imaće u svojoj ponudi više dana sa multiprenosima (deset u odnosu na sadašnjih šest), što predstavlja dodatni komercijalni karakter.

Prema švajcarskom modelu, 36 timova takmiči se u jednoj grupi. Poslije 10 kola, najboljih 16 plasiraće se u prvu nokaut rundu. Promjenom sistema takmičenja ukupan broj utakmica Lige šampiona u sezoni biće povećan sa 125 na 225.

Ovaj plan je izazvao i kritike, jer će se najmanje dva od dodatna četiri kluba kvalifikovati na osnovu dosadašnjih rezultata.

UEFA je u pregovorima koristila dosadašnjeg posrednika TEAM Marketing, uz podršku još jedne marketinške kuće – Relevent Sports. Takođe, evropska kuća fudbala je dala veću ulogu Evropskoj asocijaciji klubova (ECA), koja predstavlja vodeće klubove širom kontinenta.

Predsjednik UEFA Aleksander Čeferin zahvalio je na saradnji ECA, koju vodi Naser Al-Kelaifi (Nasser Al-Khelaifi), predsjednik Pari Sen Žermena (Paris Saint-Germain), što je znak želje UEFA da klubove više uključi u upravljanje evropskim fudbalom.

Izvor Frans presa navodi da je na cjelokupnom projektu Al-Kelaifi vodio glavnu ulogu, uz blisku saradnju sa Čeferinom, i da je pismeno kontaktirao čak 230 klubova koji su članovi ECA.

„Uspjeli smo da postignemo nivo komercijalnog uspjeha koji nikada ranije nije viđen za evropska klupska takmičenja. Osim toga, postoje i drugi neiskorišćeni izvori prihoda koje aktivno proučavamo“, napisao je Al-Kelaifi.

Pored najelitnije Lige šampiona, UEFA vodi i Ligu Evrope i Ligu konferencija Evrope, kao i Superkup Evrope i Ligu mladih za igrače do 19 godina.