Ukrajinska kriza izazvala oštar pad na berzama

Berza

Berzanski indeksi na Wall Streetu pali su i prošle sedmice, druge zaredom, a pale su i ostale najveće svjetske berze, jer ulagače zabrinjavaju ukrajinska kriza i predstojeće povećanje kamata američke centralne banke.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice potonuo 1,9 odsto na 34.079 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,6 odsto na 4.348 bodova, a Nasdaq indeks 1,8 odsto na 13.548 bodova,.

Oštar pad indeksa posljedica je jačanja napetosti između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije u vezi Ukrajine.

Bijela kuća danima poručuje da je mogućnost ruske invazije na Ukrajinu vrlo visoka, posebno nakon što su ukrajinske snage i proruski separatisti počeli da optužuju jedni druge za napade uzduž linije razdvajanja, što Zapad vidi kao mogući povod Moskvi da napadne Ukrajinu.

Rusija negira da planira invaziju, ali je poručila da bi mogla preduzeti neku vojno-tehničku akciju, ako se ne ispuni niz njenih zahtjeva, uključujući obećanje da Ukrajina nikada neće biti primljena u NATO.

To je dodatno zabrinulo ulagače, koji su ionako već sedmicama nesigurni, jer se očekuje agresivno povećanje kamata američke centralne banke, s obzirom na to da je inflacija u SAD-u dostigla najviše nivoe u 40 godina.

Prvo povećanje kamata očekuje se u martu, i to vjerovatno 0,5 procentnih bodova, a do kraja godine moglo bi uslijediti povećanje kamata još u tri ili četiri navrata.

Sezona objave kvartalnih poslovnih rezultata je pri kraju. Od 417 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvještaje za četvrto tromjesečje prošle godine, njih 78 odsto nadmašilo je očekivanja analitičara po pitanju zarada.

I na evropskim berzama cijene dionica su prošle sedmice pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,9 odsto na 7.513 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,5 odsto na 15.042 boda, a pariski CAC 1,2 odsto na 6.929 bodova.

Na Tokijskoj berzi je Nikkei indeks pao 2,1 odsto na 27.122 boda.