Fiat 2027. godine postaje potpuno električan u Evropi

Automobil

U Stellantisovom finansijskom izvještaju se navodi i da brend Fiat od 2027. godine postaje potpuno električan u Evropi.

Kao dio te strategije, ponuda italijanske marke će biti obogaćena još jednim, trenutno nepoznatim električnim modelom u 2022. ili 2023. Finansijski izvještaj ne nudi nikakve druge detalje o Stellantisovim budućim planovima za brend Fiat.

Kompanija navodi da je 500e u 2021. bio najprodavaniji EV u A-segmentu, koji su uglavnom mali gradski automobili, u 12 zemalja širom svijeta. Globalna prodaja za mali EV je iznosila oko 44.000 jedinica.

Još prošle godine je šef Fijata Olivier Francois govorio o planovima za budućnost brenda. „Istražujemo teritoriju održive mobilnosti za sve: ovo je naš najveći projekat. Između 2025. i 2030. naša linija proizvoda će postepeno postati samo električna. Ovo će biti radikalna promjena za Fiat“, rekao je Francois.

Da bi se povećana elektrifikacija i desila, Stellantis će uložiti preko 35 milijardi dolara do 2025. godine u elektrifikaciju. Dio novca će transformisati fabriku Mirafiori u Torinu, Italija, u proizvodni centar električnih vozila. Proizvođač automobila takođe ulaže novac na lokaciju u Termoliju za proizvodnju litijum-jonskih baterija.